.

Gripa a mai făcut o victimă în judeţ: în total 4 morţi

Duminică, 10 martie a.c., a fost înregistrat al patrulea caz de deces din cauza gripei, în judeţul Hunedoara.

Este vorba de un bărbat de 45 de ani, internat în secţia de ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva din data de 15.02.2019, nevaccinat şi care a primit tratament antiviral.

Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, în săptămâna 04.02.2019- 10.03.2019  numărul infecţiilor acute respiratorii inregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1029 de cazuri din care pneumonii 336 de cazuri ,au fost internate un numar de 146 cazuri din care 16 persoane suspecte de gripa, fata de aceeasi saptamana din 2018 cand au fost inregistrate 1867 de cazuri din care pneumonii 715 de cazuri.

Pana la aceasta ora situatia bolnavilor si a suspectilor de gripa este (total judet de la inceputul anului 115 persoane):

–  din pacate exista inregistrate 4 cazuri de de deces de gripa (3 de tip AH1N1 si 1 de tip AH3) : –  o persoana de 56 ani , sex masculin, internat în SU Petrosani, nevaccinat si cu alte afectiuni, a primit tratament antiviral (raportat in 31.01.2019) ; –  o persoana de 54 ani, sex feminin, internat in SU Petrosani, nevaccinata si cu alte afectiuni, a primit tratament antiviral (raportat in 25.02.2019) si 1 caz 94 ani, sex masculin, nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice, a primit tratament antiviral (raportat in 01.03.2019 – gripa tip AH3) ; – o persoana de 45 ani,sex masculin, internat in SJU Deva, nevaccinat, a primit tratament antiviral (raportat în 10.03.2019 – gripa de tip AH1N1; internat în secţia de ATI a SJU Deva din data de 15.02.2019).

  • 17 cazuri confirmate gripa tip AH1N1
  • 1 caz confirmat gripa tip A (test rapid – copil 8 ani ; care nu a fost internat in judetul Hunedoara ci in Clinica de Pediatrie Timisoara; pacient cu diabet zaharat, nu a fost vaccinat)
  • 8 cazuri confirmate gripa tip A H3
  • 69 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripa.
  • 16 persoane cu suspiciune de gripa

Un numar de 26540 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier (in sezonul rece 2018-2019). In saptamana 18.02.2019- 24 .02.2019  au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier un numar de 1188 persoane ( au fost utilizate toate dozele de vaccin gripal trivalent sezonier repartizate juetului Hunedoara.

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii).

 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la

medic .

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate