.

FORMAțiuni – prima tabără de Land art găzduită de Geoparc

Vizitatorii Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București au de acum la dispoziție noi puncte de atracție în comuna Densuș.

Cinci lucrări de mari dimensiuni, realizate în aer liber, din elemente naturale (piatră, lemn și lut) sunt amplasate în diferite locuri de pe teritoriul comunei, ținând cont de specificul istoric, geologic, natural și  emoțional al locului. Lucrările au fost realizatede șase artiști plastici specializați în artă monumentală, pe parcursul a 10 zile, în perioada 5 – 15 august 2019, în cadrul taberei Geopark Land Art FORMAțiuni.

Evenimentul este singular în peisajul cultural, social și artistic de astăzi prin asumarea unei legături directe între specificul intervențiilor land art și identitatea locului. Teritoriul Geoparcului este una dintre zonele cu cea mai concentrată încărcătura culturală nu doar din țară, ci din întreg arealul balcanic, unic prin modul în care se suprapun părți din istoria naturală, geologică, națională și locală. Lucrările artistice rezultate completează activitățile culturale și educaționale din Geoparc, fiind parte integrantă a identității acestuia.

În apropierea bisericii din Densuș, Dragoș Neagoe,specializat în realizarea de portrete la scară monumentală, a creat lucrarea Amprenta unui portret regăsit (Deceneu). Este o lucrare monumentală,un portret al lui Deceneu care transpune și transmite caracteristicile emblematice ale personajului, dincolo de legende. Având o dimensiune de 4,2 m, aceasta este cea mai mare lucrare de acest fel a artistului și prima amplasată permanent în exterior.

Delia Călinescu a realizat pe parcursul taberei lucrarea Coruperea Formelor. Este o interpretare artistică despre modul în care poate fi scrisă istoria unui loc și despre cum intervenția omului în natură poate fi deopotrivă distructivă și constructivă. Un copac căzut din cauze naturale, al cărui trunchi a fost recuperat, este repus în legătură cu pământul, fiind fixatcu ajutorul unei tije metalice, iar baza este ascuțită în formă de creion. Lucrarea atrage atenția asupra fragilității formelor naturale și pare să deseneze sau să scrie peisajul din jurul său.

O altă lucrare ce marchează spațiul și timpul Țării Hațegului îi aparține lui Răzvan Neagoe. Intitulată #a24.968teg, lucrarea reprezintă istoria în cifre, o sferă a imaginii în oglindă a Țării Hațegului și a schimbărilor care s-au petrecut de-a lungul timpului în aceasta regiune. Totodată, lucrarea invită la descoperirea legăturii dintre istorie și turism – Istoria ca parte a locuitorilor regiunii; Istoria, parte a României; Istoria, parte a schimbărilor sociale; Istoria, parte a descoperirilor; Istoria, parte a arheologiei; Arheologia, parte a turismului; Turismul, parte a tradiției; Turismul, parte a regiunii; Turismul, parte a istoriei.

Mălina Ionescu și Andreea Medar au realizat o lucrare de mari dimensiuni,intitulată Landmark #1. Este un traseu reprezentând deopotrivă un drum și un mesaj codat. Lucrările echipei artistice vorbesc despre locul în care sunt amplasate, având potențialul de a semnala privitorului narațiunea, istoria, evenimentul sau specificul respectivului loc, urmând ca, în timp, să devină, așa cum se întâmplă cu orice lucrarea de artă monumentală, parte – și particularitate a sa.

Cei cinci artiști sunt reuniți în grupul STUP și au o vastă experiență profesională. Lor li s-a alăturat artistul plastic local Dorin Socacicare, împreună cu comuniteatea din Peșteana, a realizat lucrarea I Love Peșteana, o introducere în poveștile satului, amplasată la intrarea în localitate, dinspre drumul național.

În România, tradiția taberelor de creație este strâns legată de modul în care s-a dezvoltat fenomenul artistic.Acestea au redefinit, încă din anii 1970, modul în care sculptorii români se raportează la material, la tehnică, la relația formei cu peisajul dar și la relația care se creează între artist și loc, între comunitatea artistică și comunitatea locală. Land Art sau arta transformării mediului înconjurător este o mișcare ce a extins granițele artei prin realizarea de lucrări de mari dimensiuni utilizând materiale naturale, atrăgând atenția asupra faptului că Planeta Pământ este casă pentru umanitate.

Tabăra Geopark Land Art FORMAțiuni a fost organizată la inițiativa Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, Primăriei și Consiliului Local Densuș și a Asociației Drag de Hațeg, cu susținerea Grupului de Turism din comuna Densuș, Pensiunii Casa Criss, Transylvania Log Cabins, Pensiunii Country House Hățăgel și Muzeului Satului Hațegan Peșteana.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate