.

EVENIMENT: „Valeriu Bârgău – flacără ce-a ars ascunsă”

… a fost denumirea metaforică a unei inedite activități cultural-omagiale, desfășurată la inițiativa Bibliotecii „Valeriu Bârgău” din cadrul Liceului Tehnologic „C. Bursan” din orașul de pe Cerna (directori prof. Maria Cristea și prof. Manuella Todor) parteneri fiind UZPR, săptămânalul „Accent Media” și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Activitatea a fost prilejuită de omagierea poetului, scriitorului, criticului literar, jurnalistului, dar și fondatorul și director al săptămânalului „Călăuza noastră” – Valeriu Bârgău, trecut mult prea devreme în lumea cerului și al cărui scris era parcă născut din tensiunea unui zbucium interior, pe fondul unui orgoliu propriu, cu o conștiință scriitoricească matură în evaluarea tezaurului literar.

Despre Valeriu Bârgău deținător al mai multor premii interne și distincții internaționale au vorbit Cornel Poenar, fondatorul și directorul săptămânalului „Accent Media”, redactorul Nicolae Gavrea de la cotidianul „Mesagerul Hunedorean”, prof. Isabela Susanyi și poeta Mariana Pândaru Bârgău, aceasta din urmă prezentând și recentul roman „Pământul tuturor faptelor” semnat de Valeriu Bârgău.

O surpriză plăcută a oferit-o momentul semnificativ și sensibil în același timp semnat de prof. preot Nicolae Farcaș, care a citit o rugăciune de pomenire a lui Valeriu Bârgău constituită ca o rază de lumină peste sufletul acestuia aflat spre calea Împărăției, liniștii părtașilor la fericirea veșnică.

Pe fondul în care Valeriu Bârgău și-a încredințat întreaga viață slujirii aproapelui punând mintea și simțămintele în acord cu dorința săvârșirii binelui, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan a trimis un mesaj omagial, prezentat în cadrul acestei activități și în care a conchis: „Să-i cinstim memoria prin atitudini și fapte demne, să ne rugăm pentru odihna sufletului său, iar din lacrimile durerii să-i resădim crinii recunoștinței”.

 

Nu a lipsit premierea de către săptămânalul „Accent Media”, câștigătorilor concursului de jurnalism cu tema „Țara – pământul sufletului meu” dedicat memoriei lui Valeriu Bârgău (Susanyi Hera Erin, Buceag Paul, Barboni Andreea, Sălceanu Elena Alexandra), diplomele fiind oferite din partea UZPR.

Emoționant a fost momentul poetic semnat de Asandei Frivonia și Gabriela Șchiopu de la liceul gazdă, care au citit din versurile semnate de Valeriu Bârgău.

A încântat auditoriul Ana Almășana Ciontea, care prin frumoase priciesne ne-a făcut pe toți cei prezenți să trăim clipe înălțătoare, de chemare la calea virtuții, a vieții pe care o dorim ocrotită, lină și pașnică.

„Activitatea, important moment cultural hunedorean, după cum remarca Cornel Poenar, directorul „Accent Media”, s-a dovedit o autentică lecție educativă în care s-a punctat ținuta civică, morală și intelectuală a lui Valeriu Bârgău, dar și modul în care el s-a dăruit nemuritoarelor valori culturale, patriotice și spirituale ale națiunii noastre.”

„Întreaga desfășurare a acestui eveniment, după cum ne-a declarat în exclusivitate prof. Manuella Todor, director adjunct al liceului gazdă – a scos în lumină inteligența spirituală, firea studioasă, adevăratul spirit enciclopedic al lui Valeriu Bârgău care și-a exercitat activitățile de poet, scriitor și jurnalist cu pasiune și curaj, dovedind talent literar, farmec personal și dragoste peste oameni.”

De consemnat e faptul că toți invitații la această activitate au primit diplome de participare și agende din partea săptămânalului „Accent Media”, înmânate de directorul acestuia.

Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate