.

Elevi de la două licee din Deva vor face practică în Italia

Primăria Municipiului Deva investește în educația tinerilor.

Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea a semnat astăzi, 21 februarie 2019, două  protocoale de colaborare între administrația publică locală și Centrul de Formare Profesională ENAIP Tione Trento, care presupun un parteneriat activ de formare și pregătire profesională a elevilor de la două instituții de învățământ din Deva.

Parteneri în susținerea educației tinerilor sunt Primăria Municipiului Deva, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Centrul de Formare Profesională ENAIP Tione Trento, Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” Deva și Liceul Teoretic ,,Teglas Gabor” Deva.

La semnarea protocolului au fost prezenți: Nicolae-Florin Oancea – Primarul Municipiului Deva,  prof. dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general – Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, prof. dr. Marta Mate, inspector școlar general adjunct – Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, prof. Emilio Salvaterra – director Centrul de Formare Profesională ENAIP Tione Trento, prof. univ. dr. Tiziano Salvaterra – Universitatea din Trento, Facultatea de Economie și Management, prof. Luminița Mariana Benea, director Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” Deva  și prof. Attila Levente Kocsis, director Liceul Teoretic ,,Teglas Gabor” Deva.

În baza acestor protocoale interinstituționale, două grupuri de elevi de la cele două școli devene însoțiți de către un profesor, vor beneficia de un stagiu de pregătire practică de două săptămâni la Centrul de Formare Profesională ENAIP din Tione, Provincia Trento, Italia, în perioada 6-18 mai 2019.

Elevii vor efectua o parte din practica aferentă anului școlar 2018-2019, în laboratorul culinar al  Centrului de Formare Profesională ENAIP Tione Trento, respectiv la recepțiile pensiunilor și hotelurilor din Provincia Trento.

Elevii de la Liceul Teoretic ,,Teglas Gabor” Deva (7 elevi de clasa a XI-a, domeniul turism și alimentație/specializarea tehnician în gastronomie) și elevii Liceului Tehnologic ,,Grigore Moisil” Deva (7 elevi de clasa a XI-a, domeniul turism și alimentație/specializarea tehnician în gastronomie) vor face pregătirea practică în domeniile turism și alimentație publică, conform specializărilor pe care și le-au ales. Conducerile celor două licee vor selecta în mod transparent elevii care vor pleca în stagiul de pregătire din Italia.

Primăria Municipiului Deva susține transportul, cazarea și masa elevilor și profesorilor însoțitori de grup de la cele două licee din Deva.

,,Momentul de astăzi se înscrie pe direcţia asumată de administraţia locală din Deva, aceea de a investi în tineri, ajutându-i să îşi dezvolte propriile competenţe, pentru ca la finalul pregătirii lor, să contribuie la dezvoltarea comunităţii din care fac parte. Într-un efort comun al instituțiilor noastre am pus bazele acestui proiect. Vreau să îi mulțumesc domnului Prefect al județului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely și de asemenea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei pentru că s-au implicat direct și activ în acest proiect, au avut o contribuție însemnată. Suntem convinşi că elevii noștri se vor întoarce din Trento mult mai bine pregătiţi în domeniile în care doresc să se specializeze.

Implicarea noastră, a administrației publice locale, a reprezentanților sistemului de învățământ în formarea tinerilor, încurajarea inițiativelor comunitare, trebuie să ne preocupe pe toți. Educația copiilor noștri este prioritară. O educație performantă este baza unei societăți sănătoase. Primăria Municipiului Deva și eu ca primar, vom susține întotdeauna investițiile în tinerii noștri, pentru a le oferi un viitor cât mai bun.” –  Nicolae-Florin Oancea, Primarul Municipiului Deva.

,,Îi mulțumesc domnului primar pentru susținerea acordată pentru ca acest proiect educațional să fie posibil și partenerilor din Italia pentru deschiderea de care au dat dovadă, precum și Prefectului de Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely și Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei. Împreună dorim să le oferim elevilor noștri condiții și experiențe profesionale de excepție și să construim cetățeni europeni. Avem parteneri valoroși. Vom identifica noi proiecte pentru a le oferi pregătire de calitate tinerilor noștri.” – prof. dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general – Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara

,,Dorim să sprijinim dezvoltarea comunității noastre. Aceste tipuri de proiecte vor deveni foarte importante, mai ales că se va deschide o axă de finanțare europeană. Condițiile de pregătire pe care le oferă partenerul italian sunt deosebite. Elevii noștri vor avea posibilitatea unei înalte pregătiri profesionale. Am încercat să creăm șanse egale pentru toți elevii din municipiul nostru, pentru ca ei să devină cetățeni activi ai comunității noastre.”  –  prof. dr. Marta Mate, inspector școlar general adjunct – Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.

,,Mulțumesc tuturor pentru această oportunitate. Prin acest schimb de experiență, elevii noștri au șansa să devină competenți la nivel european.” – prof. Luminița Mariana Benea, director Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” Deva

,,Este o oportunitate extraordinară pentru elevii noștri. Noi am încercat să inițiem activități similare, dar nu la un asemenea nivel. Implicarea instituțiilor de la nivel local și județean ne-a ajutat foarte mult. Mă bucur că suntem aleși în acest proiect. Elevii noștri sunt nerăbdători să plece la pregătire în Italia.” – prof. Attila Levente Kocsis, director Liceul Teoretic ,,Teglas Gabor” Deva

,,Mai rar se întâmplă ca elevii să realizeze astfel de schimburi educaționale. Proiectul acesta le oferă elevilor un alt tip de formare profesională. Colaborarea între instituțiile devene și cea din Italia demonstrează că este posibil ca elevi din România să studieze la noi și elevii din Italia să studieze în România. Trebuie să facem în așa fel încât parcursul educațional al elevilor să se desfășoare și în altă țară, iar ideile să circule într-un teritoriu amplu. În conducerea Centrului de Formare Profesională ENAIP Tione din Trento am găsit un partener dispus să realizeze acest experiment. Pe viitor vom încerca să facem și schimburi educaționale între studenții de la Universitatea din Trento și cei de la Academia de Studii Economice din Bucureşti care are filială și la Deva.” – prof. univ. dr. Tiziano Salvaterra – Universitatea din Trento, Facultatea de Economie și Management

,,Mulțumesc domnului primar al Devei, conducerii Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara și tuturor celor care au creat această inițiativă. Instituția noastră este deschisă la astfel de propuneri. Împreună putem să creăm cetățeni europeni. Aceste schimburi și experiențe educaționale sunt importante, deoarece mobilitatea este importantă în formarea tinerilor. Elevii deveni vor putea asista la cursuri susținute de profesioniști de renume în domeniul gastronomic, al turismului. În Italia, gastronomia și turismul au o importanță deosebită. Ne dorim să găsim în parteneriatul cu dumneavoastră un mod de creștere atât umană cât și profesională a elevilor dumneavoastră, dar și a elevilor noștri.” – prof. Emilio Salvaterra – director Centrul de Formare Profesională ENAIP Tione Trento

Pe viitor, administrația locală din Deva are în vedere extinderea parteneriatului cu Centrul de Formare Profesională ENAIP Tione Trento și pentru alte școli din orașul nostru, pe baza specializărilor  pe care le are instituția italiană.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate