.

„Drumul Regelui” şi drumul spre Sarmizegetusa Regia propuse pentru modernizare

„Drumul Regelui”, care face legătura între comuna Vaţa de Jos şi judeţul Arad, şi drumul judeţean Orăştie-Costeşti, important pentru accesul turiştilor spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, vor fi modernizate în baza unor proiecte de finanţare aprobate de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a menţionat că ambele proiecte de infrastructură sunt importante pentru dezvoltarea turismului şi a economiei locale din zonele prin care trec cele două drumuri judeţene.

„Suntem într-o fază avansată în ceea ce privește modernizarea DJ 707, cunoscut și sub numele de Drumul Regelui, care face legătura între localitatea Vața de Jos și județul Arad. Este vorba de modernizarea a 13 kilometri de drum pe teritoriul județului Hunedoara. Așteptăm ca și colegii din județul Arad să întocmească documentația aferentă modernizării sectorului de drum aflat pe teritoriul lor, pentru a avea o șosea care să asigure dezvoltarea acestei zone turistice de interes”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara.

Potrivit unui deviz estimativ, valoarea investiţiei se ridică la 135,16 milioane lei, inclusiv TVA, durata de execuţie a lucrărilor fiind apreciată la 36 de luni.

Preşedintele CJ Hunedoara a arătat că după finalizarea documentației pentru acest obiectiv de investiţii va fi încheiat un acord de parteneriat cu județul Arad, fondurile necesare urmând să fie accesate prin Programul Regional Vest 2021-2027.

„Drumul Regelui” face legătura între staţiunea balneară Vaţa de Jos, din judeţul Hunedoara, şi Castelul Regal de la Săvârşin, judeţul Arad. Drumul a fost construit în perioada postbelică din ordinul Regelui Mihai I al României şi a fost pavat cu piatră cubică. Primele discuţii pe tema reabilitării acestui drum au avut loc în aprilie 2021, când între primăriile din comunele Vaţa de Jos şi Periş (Arad) a fost semnat un protocol de colaborare.

În ceea ce priveşte proiectul de modernizare a drumului judeţean DJ 705A, Orăştie – Costeşti, tronson în lungime de 17 km, acesta este important atât pentru accesul direct spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, cât şi pentru cetăţile Costeşti şi Blidaru.

„Am aprobat depunerea spre finanțare a proiectului prin Programul Regional Vest 2021-2027, precum și acordurile de parteneriat cu comunele Beriu și Orăștioara de Sus, tranzitate de DJ 705A. În acest din urmă caz, am realizat întreaga documentație și ne aflăm în faza de atribuire a contractului de lucrări”, a precizat Nistor.

Valoarea proiectului de investiţii se ridică la 68,79 milioane lei, din CJ Hunedoara va suporta o cotă de cofinanţare de 2% şi cheltuieli neeligibile în sumă de 357.000 lei.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate