.

Drepturile de protecție socială rămân valabile pentru pensionarii cu venituri mici și a fost majorat la 3000 de lei plafonul de impozitare al pensiilor

Guvernul PSD, prin premierul Marcel Ciolacu, a identificat soluții prin care mai multe măsuri de protecție socială să nu fie anulate ca efect al creșterii pensiilor, în urma recalculării.

Astfel, pensionarii care, prin aplicarea noii legi a pensiilor, au pensii mai mari de la 1 septembrie 2024 vor beneficia în continuare de drepturile de protecție socială acordate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Guvernul a aprobat în cursul zilei de ieri, Ordonanța de Urgență care prevede că pensionarii care erau eligibili înainte de recalculare pentru ajutorul de încălzire vor fi în continuare eligibili, indiferent de creșterea obținută în urma aplicării noii Legi a Pensiilor publice. Ajutorul se acordă pentru perioada noiembrie 2024 – martie 2025.

De asemenea, prevede creșterea pragului de venituri pentru beneficiarii de medicamente compensate 90%. Pragul de venit la care se acordă acest beneficiu crește de la 1.830 de lei la 2.020 de lei începând cu 1 septembrie 2024.

Altă prevedere se referă la creșterea pragului de venituri până la care se acordă cardurile de alimente în valoare de 250 de lei la două luni, de la 2.000 de lei la 2.210 lei.

Majorarea plafoanelor pentru medicamente compensate 90% și pentru cardurile de alimente s-a realizat prin raportare la inflația medie anuală definitivă comunicată de INS, respectiv pentru rata de 10,4%. Practic, pentru aceste prestații sociale s-a devansat indexarea cu inflația în luna septembrie 2024.

Astăzi, în cadrul plenului Camerei Deputaților, a fost discutat și aprobat cu caracter de urgență proiectul de Lege privind creșterea plafonului de impozitare a pensiilor la 3000 de lei, care va intra în vigoare începând cu 1 octombrie. PSD a adoptat acest proiect într-un proces accelerat, oferind astfel timpul necesar Caselor de Pensii pentru a pregăti sistemul în vederea implementării acestei decizii.

În orice stat civilizat, toate veniturile se impozitează, plata impozitelor fiind o îndatorire constituțională, iar pensia este un venit.

„Art. 56 Constituția României. (1) Cetățenii au obligația să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice. (2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure așezarea justă a sarcinilor fiscale.

Potrivit Constituției, taxele și impozitele se stabilesc prin lege: „Art.139(1) Impozitele, taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege.”

Prin urmare, scutirea de impozit este o facilitate, nu un drept.

PSD a susținut în permanență facilitatea scutirii de impozit pentru pensionarii cu pensiile cele mai mici.

Dacă ne referim la faptele guvernelor anterioare, Guvernul Boc a anulat facilitățile pentru pensionarii care aveau scutire de impozit pe 1.000 de lei. Mai mult, a introdus obligația ca pensionarii cu pensii peste 740 de lei să plătească CASS (contribuția la sănătate) pe veniturile din pensie.

PSD a reintrodus, în 2015, scutirea de impozit pentru pensionarii cu pensiile sub 1.050 de lei și, tot PSD, a ridicat pragul scutirii de impozitare a pensiilor la 2.000 lei și a eliminat obligația de plată a CASS. Tot premierul PSD a decis ca pragul de impozitare a pensiilor să fie din nou ridicat acum, de la 1 octombrie, la 3.000 de lei.

În ceea ce privește recalculările de pensii, toți beneficiarii care, în urma recalculării, au decizii cu pensii majorate, trebuie să aibă certitudinea că acestea nu mai pot fi anulate.

Din cele 4,6 milioane de pensii din România: 82,5% au crescut la recalculare și vor crește la următoarele indexări, 13,1% cresc la indexarea de la 1 ianuarie și la următoarele indexări și doar 4,4% vor rămâne la aceeași valoare după indexarea de la 1 ianuarie 2025 până vor fi ajunse din urmă, prin indexări anuale succesive, de celelalte pensii care au avut aceeași bază de contributivitate.

PSD condamnă orice speculă pe acest subiect, subliniind că informațiile false sau dezinformările pot afecta grav încrederea publicului în sistemul de pensii și în măsurile adoptate pentru protecția pensionarilor. Este esențial ca toate discuțiile să se bazeze pe fapte clare și transparente pentru a asigura o comunicare corectă și responsabilă.

 

Ilie Toma,

deputat PSD Hunedoara

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate