Direcția de Asistență Socială Deva se implică în desfășurarea campaniilor naționale de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța sănătății mintale – ca parte integrantă și esențială a sănătății, dar și la depistarea timpurie a cancerului la sân, derulate, în luna ianuarie, prin Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
Astfel, reprezentanții Compartimentului Asistență Medicală Comunitară distribuie, începând din această săptămână, în toate cartierele din municipiul Deva și la sediile serviciilor sociale, materiale informative cu mesaje privind scopul și obiectivele celor două campanii, semnele și simptomele depresiei perinatale și metodele de gestionare a acesteia, simptomele, tipurile și stadiile cancerului mamar, cauzele și factorii de risc ai afecțiunilor, precum și protecția în fața acestora.
Acțiunea DAS Deva se desfășoară în contextul în care incidența tulburărilor mintale este în creștere, la nivel național. Statisticile relevă existența a peste 200.000 de cazuri noi, pe an, iar județul Hunedoara ocupă locul 4 în clasamentul prevalenței tulburărilor mintale și de comportament, cu 4.006 cauzuri suplimentare, înregistrate la nivelul anului 2021.
În același context, cancerul mamar reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, constituind a treia cauză de mortalitate pentru femeile între 50 și 69 de ani. Zilnic, la nivel național sunt înregistrate 26 de cazuri noi de cancer la sân și 9 decese cauzate de această boală.
Cancerul mamar poate fi vindecat, dacă este descoperit la timp – afirmă specialiștii, iar cea mai bună metodă pentru depistarea bolii în faze incipiente o reprezintă testele de screening, care se recomandă începând cu vârsta de 40 de ani.
Acțiunile de informare și conștientizare a populației se vor desfășura pe tot parcursul lunii ianuarie 2023.
Direcția de Asistență Socială Deva