Cum să faci acasă pâine fără drojdie

Criza de drojdie de pe piață nu este neapărat o problemă. Puteți face o pâine foarte bună și fără acest ingredient. Este o măsură temporară, pentru perioada izolării în casă, dar, după ce încercați, este posibil să vă placă. 

Chiar dacă unele persoane au cumpărat mai mult decât aveau nevoie și i-au lăsat pe ceilalți fără, putem găsi, așadar, o soluție.

Ingredientul care se pune în loc este bicarbonatul. În aluat se pune lapte bătut pentru a activa bicarbonatul de sodiu. Dacă nu aveți așa ceva la îndemână puteți amesteca un pic de iaurt cu lapte dulce sau apă sau puteți acidifia laptele dulce cu o linguriță de zeamă de lămâie.

Ingrediente:

  • 500 g făină albă
  • jumătate de linguriță de bicarbonat alimentar de sodiu sau o jumătate de plic praf de copt
  • 1 linguriță de sare
  • jumătate de linguriță de zahăr
  • 40 de grame de unt rece
  • 400 ml lapte bătut sau iaurt
  • semințe
  • un ou

Se amesteca într-un castron iaurtul, bicarbonatul, oul întreg, zahărul, sarea și făina (preferabil în această ordine, pentru ca iaurtul să reacționeze cu bicarbonatul). Se rade untul în amestec. Se toarnă într-o formă (dedesubt se pune hârtie de copt). Deasupra se presară semințele.

Dacă doriți să aducă cu o pâine irlandeză (care e cam același lucru pentru că se face fără drojdie), îi puteți face o crestătură în formă de cruce deasupra.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, aproximativ 20 de minute.

Rezultatul va fi o pâine excelentă.

Timp total de preparare: 30 de minute./www.alba24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns