Peste 20 de copii, cu vârste între 4 şi 12 ani, din zonele Nicolae Grigorescu și malul Mureșului, dar şi părinţi ai acestora au sărbătorit Ziua Internaţională a Romilor în cadrul unui “Atelier de creaţie”, organizat, sâmbătă, la Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte din Deva, la initiaţiva Compartimentului Local pentru Romi al Primăriei Deva în parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Socială Deva.
Evenimentul face parte din seria activităţilor derulate în cadrul Strategiei naționale de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027.
Acţiunea a debutat cu o lecţie deschisă despre originile şi cultura romilor, susţinută de profesorul Dan Victor Trufaş, de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, care le-a explicat copiilor inclusiv etimologia cuvintelor „țigan” și „rom”. Dascălul şi-a petrecut patru ani cercetând documente de arhivă şi realizând interviuri pentru a scrie o carte despre profilul şi imaginea comunităţii rome între 1918 şi 1989.
Pe lângă detalii şi curiozităţi legate de obiceiurile şi tradiţiile romilor, participanţii la eveniment au ascultat şi imnul oficial al etniei – “Gelem, gelem” (“Am umblat, Am umblat”), adoptat la prima reuniune mondială a romilor, care a avut loc în anul 1971, lângă Roma. Chiar dacă niciunul dintre copii nu cunoştea prea bine melodia ori versurile, s-au bucurat să afle că imnul lor a făcut parte din coloana sonoră a primului film despre existența și viața de zi cu zi a romilor.
Atelierul creativ i-a antrenat pe participanți în tehnicile de modelaj, desen și pictură. Copii şi părinţi şi-au testat împreună răbdarea, îndemânarea şi imaginaţia realizând decoraţiuni cu tematică pascală, din hârtie colorată şi plastilină sau pictând flori de primăvară, personaje din poveşti şi figurine în formă de iepuraşi. La finele atelierului, cele mai reuşite lucrări au fost reunite într-o miniexpoziţie.
Pe toată durata evenimentului, participanţii au purtat ecusoane personalizate cu steagul romilor – albastru şi verde, simbolizând cerul şi pământul, cu o roată roşie în centru, reprezentând tradiţia de continuitate a etniei.
Pentru că au reuşit să-şi păstreze atenţia şi şi-au îndeplinit cu bine rolul în desfăşurarea activităţilor, copiii au fost recompensaţi cu pizza şi cozonac. Un moment potrivit pentru ca organizatorii să le explice şi câteva reguli de bună purtare – începând cu spălarea mâinilor înainte de a mânca, până la folosirea şerveţelului.
Ziua Internaţională a Romilor este marcată în fiecare an, în data de 8 aprilie. Sărbătoarea amintește de cultura, istoria şi drepturile romilor din toată lumea, dar mai cu seamă atrage atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă aceştia.
La mulți ani, romilor de pretutindeni!
Direcţia de Asistenţă Socială Deva