.

Crenvurști de porc – cu doar 10% carne de porc în compoziție și până la 11 E-uri

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip crenvurști de porc ce se regăsesc pe piața din România.

În total au fost analizate 19 produse, de la următorii producători/distribuitori:

  • Cia Aboliv S.R.L.
  • SC Goodies Meat Production SRL
  • Wolf Wurstspezialitaten GmbH
  • SC Fox Com Serv SRL
  • Meda Prod 98 SA
  • SC Caroli Foods Group SRL
  • SC Aldis SRL
  • SC Angst Ro S.R.L
  • SC Elit SRL
  • Animex Foods Sp z.o.o.
  • SC Sole Mizo Romania SRL
  • SC Ograda de Delicii SRL
  • Cris-Tim Companie de Familie SRL
  • Auchan Romania SA
  • Lidl Discount
  • Carrefour Romania SA
  • Kaufland Romania SCS

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :

Din punct de vedere al procentajului de carne de porc:

  • Carne de porc  se regăsește într-o proporție cuprinsă între 10 și 93% din compoziție

Există și produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor.

Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:

  • 57.89% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient
  • 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient. Atenție! Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
  • 42.11% nu menționează proveniența ingredientului principal, însă menționează proveniența altor ingrediente, cum ar fi șoriciul. Afla AICI care este regulamentul care impune mentionarea provenientei ingredientului principal pe eticheta.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc:

  • 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

Numericul de aditivi alimentari variază între 2 – 11:

  • 5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri
  • 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri;
  • 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri;

ATENŢIE!

Fii informat! – Alege Sanatos! Traieste Sanatos! – limitarea numarului de aditivi alimentari din produsele agroalimentare

  • 52,63% din produse au mai mult de 5 aditivi alimentari

InfoCons, impreuna cu Federatia Asociatiilor de Consumatori, a initiat un Proiect de reducere a numarului de aditivi alimentari (E-uri), coloranti si conservati la maxim 5 E-uri / produs.

SPRIJINA SI TU REDUCEREA NUMARULUI DE ADITIVI ALIMENTARI!

Această inițiativă ține cont de bunele practici la nivelul Uniunii Europene, de neincrederea consumatorilor in produsele comercializate, atat din perspectiva calitatii acestora, cat si a conformitatii informatiilor ce se regasesc pe etichetele acestora, cat si de problemele semnalate privind obezitatea in randul consumatorilor si a problemelor de sanatate.

Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel. 

Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 175 kcal și 297 kcal.
  • Cantitatea de grăsimi variază între 8.22 și 26g.
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 3.89g și 11g.
  • Cantitatea de glucide variază între <0.5g și 8.47g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0.5g și 0.7g.
  • 68.42% din produsele analizate nu conțin fibre.
  • Cantitatea de proteină se situează între 10g și 16.76g pentru produsele studiate.
  • Afla AICI cantitatea de sare din crenvurstii de porc.
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate