.

Controale ale polițiștilor hunedoreni în locurile publice frecventate de tineri

Amenzi în valoare de peste 160.000 de lei aplicate unor operatori economici care nu au fiscalizat încasările realizate.

Polițiștii hunedoreni au efectuat, în cursul zilei de joi,  13 iunie a.c.,ample controale la terase, săli de jocuri de noroc și baruri, pentru prevenirea consumului de droguri, a absenteismului școlar și a victimizării minorilor, precum și pentru creșterea gradului de siguranță publică. În urma acestor verificări, au fost identificate cazuri de elevi care absentează de la cursuri, petrecându-și timpul în diferite spații în care pot intra în contact cu anturaje nepotrivire vârstei lor.
În data de 13 iunie 2024, în intervalul orar 10:00-13:00, polițiștii au desfășurat o serie de controale inopinate la localurile publice din întregul județ, cu scopul de a combate fenomenul infracțional, în special cel în care pot fi implicați minorii și de a asigura respectarea legislației în vigoare privind funcționarea activităților comerciale.
Controalele, la care au participat peste 130 de polițiști din cadrul structurilor de investigații criminale, investigarea criminalității economice, poliție rutieră, ordine publică și siguranță școlară, s-au desfășurat în colaborare cu jandarmi ai Inspectoratul Județean de Jandarmi „Decebal” Hunedoara și au beneficiat de sprijinul reprezentanților Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Hunedoara și al celor al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara.

În cadrul acțiunii de joi, au fost legitimate, prin utilizarea aplicației E-Dac, 218 persoane, au fost verificate 186 de unități de alimentație publică (în special cele aflate în proximitatea unităților de învăţământ preuniversitar) și 75 de săli de jocuri de noroc și pariuri sportive.
Pentru neregulile de natură economico-financiară constatate cu ocazia controlului la unitățile de alimentație publică, constând în special în neemiterea bonului fiscal ca urmare a încasărilor realizate, polițiștii au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 168.075 de lei și au confiscat 4.031 lei.
În cazul unui bar, polițiștii au constat că 3 clienți fumau în spațiu închis, motiv pentru care au aplicat 4 sancțiuni contravenționale (3 amenzi în valoare de 500 lei, fiecare, aplicate clienților și o amendă, în valoare de 5.000 de lei, reprezentantului societății comerciale verificate).
Pe lângă măsurile sancționatorii, polițiștii au atras atenția gestionarilor unităţilor de alimentaţie publică cu privire la interdicția de a servi minorilor băuturi alcoolice, țigări și alte produse de tutun, respectiv băuturi energizante și i-au informat cu privire la cadrul normativ incident în materia comercializării produselor menționate către minori, precum și cu privire la consecințele la care se expun prin nerespectarea acestor prevederi legale.
Pentru că siguranța școlară implică și deplasarea elevilor către unitățile de învățământ ori către domiciliu, în cadrul acțiunii au fost oprire și verificate în trafic, de către polițiștii rutieri, 32 de microbuze școlare, ai căror conducători au fost testați din punctul de vedere al consumului de alcool ori substanțe interzise, fără a fi constatate abateri de la regimul circulației pe drumurile publice.
Cu privire la 32 de elevi, ce au fost depistați în localurile publice consumând băuturi non-alcoolice, însă absentând de la cursuri, polițiștii au informat conducerile unităților școlare, în vederea aplicării unor eventuale măsuri administrative.
Chiar dacă se apropie vacanța elevilor, polițiștii, în paralel cu sesiunile preventive și de informare pe care le vor susține cu ocazia unor activități extra-școlare (tabere), vor continua acțiunile de control în toate zonele publice frecventate de minori, în vederea asigurării unui mediu sigur și în deplină legalitate pentru tineri.

Polițiștii le reamintesc părinților și tutorilor legali importanța monitorizării atente a prezenței copiilor la școală și a colaborării strânse cu instituțiile de învățământ, pentru a combate absenteismul ori implicarea minorilor în activități care îi pot transforma în victime ale unor infracțiuni.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate