Conserve pentru iarnă

Conserve de vinete, ardei si usturoi

Ingrediente: 6-7 vinete potrivite, 5-6 bucăți de ardei kapia mari (sau 12 gogoșari), 2 căpățâni de usturoi, ulei pentru prăjit vinetele.

Saramura:1/2 l oțet, 1 l apă, 2 linguri rase cu sare grunjoasă, 3 linguri rase cu zahăr, o linguriță boabe de muștar, o linguriță boabe de piper, câteva foi de dafin.

Mod de preparare:

Pentru început, se prepară saramura din toate ingredientele și se lasă să dea un clocot.

După ce se spală, vinetele se taie rondele de 1 cm, se prăjesc în puțin ulei și se scot pe un prosop de hârtie.

Ardeii se taie în fâșii scurte, se opăresc în saramură, apoi se scot și se lasă la scurs într-o sită. Compoziția în care au fiert se oprește pentru umplerea borcanelor. Astfel pregătite, legumele se așază, în straturi, în  borcan: un strat de vinete și usturoi pisat, apoi un strat de ardei și tot așa până la umplerea borcanului. Peste ele se toarnă saramura, apoi borcanele se capsează.

https://www.bucataras.ro

 

Conopidă murată

Ingrediente: 4 kg conopidă, 2 rădăcini de hrean, 2-3 morcovi(opțional),

2 l apă,1 l oțet, o cană cu zahăr (cană de 250 ml), 2 linguri cu vârf sare de murături, o lingura piper boabe,  6-7 frunze de dafin.

 

Mod de preparare:

Conopida, desfăcută în buchețele, se spală și se lasă timp de o oră în apă rece, apoi se pune la scurs.

Morcovul se curăță, se taie rondele, iar hreanul curățat se taie bețișoare.

Conopida se așază în borcane, apoi se pun, după preferință, rondelele de morcovi și bețișoarele de hrean. Separat, într-o oală se pune la fiert apa și oțetul. Se adaugă apoi sarea, zahărul, frunzele de dafin și piperul. Cu ajutorul unui polonic, soluția obținută se toarnă fierbinte peste conopida din borcan. În fiecare borcan se mai pun câteva frunze de dafin și boabe de piper, apoi borcanele se capsează și se pun în pături.

 

Aperitiv cu maioneză

Ingrediente:  un kilogram de morcovi, un kilogram de gogoşari, un kilogram de ardei gras, un kilogram de gogonele, 1/2 kg de ceapă, 1/2 l ulei, un borcan de muştar, 750 ml apă, 250 g zahăr, 300 ml oţet, 3 linguri de sare.

Mod de preparare:

Morcovii se rad pe răzătoarea mare iar gogoşarii, ardeiul gras, gogonelele şi ceapa se taie fideluţe. Apa, împreună cu zahărul, oţetul şi sarea se pune la fiert. Atunci când clocoteşte, se adaugă zarzavaturile. După ce zarzavaturile încep să fiarbă, se mai lasă 15 minute şi se amestecă continuu. La final, ingredientele se scurg bine şi se lasă să se răcorească.

Între timp, muştarul se amestecă încet cu uleiul, rezultând o maioneză, care se încorporează în amestecul de zarzavaturi răcite. Totul se pune în borcane, iar deasupra se presară salicilat sau conservant, după care, borcanele se închid.

(Rețetă de la o cititoare)

 

Nectar de mere

Ingrediente:  mere, zahăr, sare de lămâie.

Mod de preparare:

Merele, curățate și date pe răzătoare, se pun apoi într-o cratiță, se adaugă puțină apă și se fierb. După ce merele s-au înmuiat, se mixează până se obține o pastă consistentă.

Separat, se pregătește un sirop dintr-un litru de apă și 440 g zahăr, iar la această cantitate, se adaugă 800 g piure de mere și 5 g sare de lămâie. Compoziția se dă din nou la fiert, iar când ajunge la temperatura de 70 de grade, se ia de pe foc, se toarnă în sticle și se sigilează. Sticlele se întorc pentru cinci minute cu capacul în jos, apoi se lasă la răcit, între pături.

https://www.culinar.ro/

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns