Ardei umpluți cu legume
Ingrediente: ardei gras, varză, frunze de țelină, morcovi, rădăcină de țelină, pătrunjel, oțet, sare.
Mod de preparare
Se aleg ardeii mai mărișori și foarte sănătoși. Se taie un căpăcel și se curăță bine de semințe. Varza și frunzele de țelină se taie fideluțe, iar rădăcina de pătrunjel, morcovii și țelina se dau pe răzătoare. Zarzavaturile se amestecă foarte bine, se adaugă sare și se lasă acoperit o oră, pentru ca să se înmoaie. Cu amestecul obținut se umplu ardeii și se așază în borcane. Separat, se prepară un amestec de apă, oțet și sare în proporție de 30 g., o ceașcă de oțet la un litru de apă. Marinada se toarnă fierbinte peste ardeii din borcane, care se înfiletează și se păstrează la rece.
Dulceață de prune cu stafide și nuci
Ingrediente: 1 kg. de prune tari, 500 g zahăr, 1 baton scorțișoară, o portocală mică, ½ lămâie, 150 g stafide, 150 g nuci.
Mod de preparare
Portocala și lămâia se taie felii subțiri și se îndepărtează sâmburii. Prunele se desfac în două și li se scot sâmburii. Se pregătește o oală teflonată, în care se pun 50 ml de apă, prunele, citricele, scorțișoara și zahărul. Oala cu fructe se pune la foc, amestecându-se continuu, până se topește zahărul. Când începe să fiarbă, dulceața va face o spumă roz, care se va îndepărta. Se va lăsa la foc aproximativ 25 de minute, timp în care se va amesteca ușor, în așa fel încât să nu se zdrobească fructele. După acest interval se adaugă stafidele și nucile, amestecându-se ușor timp de un minut, după care se stinge focul.
Se pregătesc apoi două borcane de 800 g, sterilizate, în care se toarnă dulceața fierbinte, după care se înfiletează. Borcanele astfel pregătite se întorc cu capacul în jos și se lasă așa, timp de 10 minute, ca să se facă vid. Borcanele fierbinți se acoperă cu o pătură și se lasă până a doua zi. Se păstrează în loc răcoros.
Conservă de roșii cu mere
Ingrediente: 500 g. roșii, 50 ml de oțet, 5 linguri de zahăr, 500 g de mere, 3 cuișoare, o lingură de sare, câteva boabe de piper.
Mod de preparare
Merele se spală, se taie felii și li se îndepărtează cotorul și semințele. Pe fundul unui borcan sterilizat se pun boabele de piper și cuișoarele, apoi roșiile și merele alternativ. În borcan se pot pune și câteva de fâșii de ardei gras verde. Borcanul se umple cu apă clocotită, se lasă la temperatura camerei timp de cinci minute, după care, apa se scurge într-un vas. În apa scursă se va pune sarea, zahărul și oțetul. Marinada se pune pe foc, și când se aduce la punctul de fierbere, se ia de pe foc și se toarnă în borcan. Borcanul se capsează, se întoarce cu capacul în jos pentru câteva minute, apoi se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească.
Cremă pentru gulaș
Ingrediente: 5 kg de gogoșari, 2 kg ceapă, 150 g usturoi, 2 litri suc de roșii, 8 linguri de sare, conservant.
Mod de preparare
Gogoșarii se spală, li se scot cotoarele și se taie bucăți. Se dau prin mașina de tocat, împreună cu ceapa și usturoiul. Se adaugă și sucul de roșii și sarea, apoi legumele se fierb timp de 15 minute. După fierbere, compoziția se mixează cu blenderul, se dă din nou la fiert pentru 20 de minute, se adaugă conservantul și se toarnă în borcane. Borcanele, închise ermetic, se întorc cu capacul în jos, apoi se lasă să se răcească în pături. Se păstrează în locuri răcoroase și aerisite.