.

Consecinţele tutunului: 33.000 de hunedoreni suferă de boli cardiovasculare

Aproape 33.000 de locuitori ai judeţului Hunedoara suferă de boli cardiovasculare, iar 135 au intrat în evidenţele medicilor, anul trecut, suferinzi de cancer bronhopulmonar, relevă datele Direcţiei de Sănătate Publică publicate cu prilejul campaniei de luptă împotriva consumului de tutun.

Un fapt îmbucurător este că numărul cazurilor de cancer bronhopulmonar este în scădere, situându-se anul trecut la jumătate din cele consemnate în 2022. O tendinţă de scădere se constată şi în ceea ce priveşte numărul persoanelor care suferă de bronhopneumopatii cronice obstructive (BPOC), boli asociate consumului de tutun.

“Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume. Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață, pierduți prin dizabilitate, au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun”, se arată într-o informare a DSP Hunedoara.

Pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii.

 În Uniunea Europeană, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind  responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, și este totodată unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.

În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în Uniunea Europeană, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația, 1 din 5 persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează.

La nivel nclusiv o reglementare nouă, aplicabilă din 3 aprilie 2024, Legea nr. 64/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, interzice fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun pentru elevii din toate unităţile de învăţământ. Pentru aplicarea acestei prevederi persoanele responsabile din unităţile de învăţământ trebuie să elaboreze și să pună în aplicare regulamente interne care să clarifice nclusive sancțiunile pentru aceste abateri.

Campania derulată la nivel național în luna mai are ca scop informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări  și utilizarea  dispozitivelor electronice (HTP) îl pot avea asupra sănătății.

Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Asociația Română Pentru Promovarea Sănătății, iar la nivel județean campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, în cadrul unităților de învățământ din județ.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate