.

Cheltuielile cu asistenţa socială vor afecta bugetele primăriilor

Primarii comunelor hunedorene atrag atenţia asupra unor posibile blocaje în investiţii, din cauza lipsei fondurilor.

Primarii din judeţul Hunedoara, în special cei din comunele mici, sunt îngrijoraţi de perspectiva ca bugetele locale să asigure, integral, cheltuielile cu asistenţa socială. Dacă în cazul oraşelor, sumele colectate la bugetele locale pot acoperi, într-o anumită măsură, şi aceste cheltuieli, în situaţia localităţilor din mediul rural – unde funcţionarea primăriilor abia dacă poate fi susţinută din impozitele şi taxele locale, edilii îşi pun deja întrebări despre cum vor mai putea asigura investiţiile necesare comunităţii.

Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că primarii înţeleg nevoile asistenţilor sociali, menţionând că aceste persoane nu au nicio vină în procesul de elaborare a bugetului consolidat al statului, care prevede că administraţiile locale trebuie să acopere toată cheltuiala cu salariile acestei categorii sociale.

Pui: Riscăm blocaje la investiţii

Să luăm exemplul comunei Pui, o aşezare mare, care a dovedit, în timp, potenţialul de dezvoltare de care se bucură prin accesarea de fonduri europene pentru investiţii. Potrivit primarului Victor Stoica, cheltuiala suplimentară cu asistenţa socială va creşte cu circa 3,3 milioane lei pe an.

„Sper că Guvernul va găsi o soluţie pentru acoperirea acestei sume din alte surse. Altfel, ne vom descurca foarte greu şi riscăm ca investiţiile necesare în comună să se reducă sau chiar să se blocheze”, a arătat edilul local.

El a menţionat că în comună sunt circa 120 de asistenţi ai persoanelor cu handicap. Suma de 3,3 milioane lei, calculată pentru plata salariilor acestora este egală cu bugetul comunei pe un an întreg. „Nu ştiu cum vom putea asigura şi această sumă”, îşi manifestă îngrijorarea Victor Stoica.

Bucureşci: Guvernul trebuie să asigure şi sumele necesare

Nu este singurul primar care atrage atenţia asupra cheltuielilor cu salariile asistenţilor persoanelor cu handicap. „Măsura este de natură să blocheze bugetele de investiţii locale, în condiţiile în care abia dacă ne descurcăm cu banii pe care-i avem acum. Drămuim fiecare bănuţ care ne intră în visteria locală. Soluţia problemei este simplă: Guvernul să ne transfere la bugetele locale şi sumele necesare pentru plata asistenţilor persoanelor cu dizabilităţi”, spune primarul comunei Bucureşci, Mircea Ghilean.

De altfel, este cunoscut faptul că investiţiile majore din comună nu ar fi putut fi realizate, anul trecut, fără sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Hunedoara, în condiţiile în care trebuiau asigurate fonduri pentru cofinanţarea unor proiecte.

Mai mult, în lipsa unei economii locale, care să aducă sume suplimentare la bugetul primăriilor, este nevoie de clarificarea acestei probleme legată de cheltuielile cu asistenţa socială, este de părere primarul din Bucureşci.

Bugetul de stat, atacat la Curtea Constituţională

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţională bugetul de stat pe acest an. În aceste condiţii, se estimează că primăriile vor mai avea de aşteptat, cel puţin până la sfârşitul lunii martie, ca legea bugetului să intre în vigoare şi să cunoască sumele ce le vor fi repartizate.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate