Dacă Politehnica timișoreană și-a creat reputația de cea mai bună din țară și singura recunoscută peste hotare cu mult timp în urmă, aceasta se datorează în primul rând absolvenților, care au creat prestigiul de care se bucură azi instituția pe plan național și internațional. O nouă generație, promoția 2023, care este și cea de-a 100-a promoție de absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara (prima a fost în 1924), li se alătură, după 3, 4 sau 6 ani petrecuți în amfiteatre și laboratoare, la cursuri, seminarii și examene. Pentru a le mulțumi și a le răsplăti eforturile depuse, conducerea UPT a dorit să le ofere acestora o festivitate memorabilă – Ceremonia de Absolvire 2023.
Evenimentul a început în data de 1 iulie 2023, în Piața Victoriei, pe platoul din fața Rectoratului UPT, cu un flash-mob și un moment artistic urmat de Parada Absolvenților care, acompaniată de trupa SuperChill, dar și de părinți și de prieteni, s-a îndreptat spre Stadionul Știința, locul de desfășurare al ceremoniei, , moderată de îndrăgitul actor Pavel Bartoș.
În debutul ceremoniei, după intonarea imnului academic al UPT de către cunoscutul muzician Horia Crișovan, compozitorul acestuia, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a amintit că „Prima generație de absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara a fost în 1924 ceea ce înseamnă că în acest an, 2023, aniversăm a 100-a generație a universității noastre. În 1923, atunci când regele Ferdinand a inaugurat prima clădire a campusului universitar al Timișoarei, Pavilionul de la Mecanică, a definit Politehnică și că „un cuib al gândirii și simțirii românești”. Având în vedere și faptul că începerea construcției la Catedrala Mitropolitană a a avut loc doar în 1936, putem spune că anul 1923 a fost un an important pentru istoria modernă a orașului nostru. Au urmat 100 de ani cu 100 de generații de absolvenți ai Politehnicii, peste 140.000, ingineri și nu numai, care au rămas în Timișoara sau au dus cu ei peste tot în lume spiritul tolerant al Banatului. Politehnica nu a însemnat doar Timișoara ci și generații de subingineri sau ingineri la Hunedoara, Arad sau Reșița, întregind astfel un tablou al unei dezvoltări regionale și naționale”, după care i-a felicitat pe absolvenți, precizând că „dacă generația 1956 sau cea din 1989 s-au confruntat cu sistemul totalitar sunt convins că voi, generația 100, care ați trecut, la rândul vostru, printr-o perioadă mai dificilă, nu vă mai temeți de nimic”.
Pe scena instalată pe Stadionul Știința au urcat apoi reprezentanți ai mediului economic, cu care Universitatea Politehnica Timișoara are, probabil, cea mai bună relație din învățământul românesc. Christian von Albrichsfeld, directorul general Continental România, Diana Năstase, director HR la Flex și Sabin Totorean, director general Nokia România, i-au felicitat pe absolvenți pentru reușita lor, le-au urat succes în carieră și în viață, amintind că în lumea de azi, tot mai tehnologizată, aflată într-o schimbare accelerată, provocările sunt mari, dar și oportunitățile sunt la fel. Aceștia au adăugat că angajatorii îi așteaptă, Timișoara de azi oferă locuri de muncă extraordinare, exprimându-și și speranța că poate de aici va pleca și viitorul unicorn al României.
Reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al Universității Politehnica Timișoara, Paul Stiegelbauer, a prezentat salutul studenților adresat generației 100, amintind și de comunitatea pe care UPT o crează, o comunitate care va construi lumea de mâine și o va face mai bună.
Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, a rememorat propria sa experiență, de student și, ulterior, cadru didactic al UPT, cu toate schimbările care au avut loc, de la Revoluție și reforma sistemului educațional, până la internaționalizarea și integrarea în sistemul de învățământ superior european, declarând că „pentru voi este un final, al perioadei de studii, dar, totodată, și un nou început, în care intrați cu un nou statut, acela de inginer”.
Au urcat apoi pe scenă reprezentanții celor 10 facultăți ale Universității Politehnica Timișoara, care au mulțumit profesorilor care i-au ghidat și le-au lărgit cunoașterii, dar și părinților, care i-au susținut mereu, au vorbit despre perioada frumoasă a studenției, chiar dacă a fost o generație greu încercată, dar care a trecut de toate obstacolele cu capul sus și a ajuns la momentul absolvirii, despre prieteniile legate în perioada studenției, despre visurile cu care au venit la Politehnică și despre competențele cu care pleacă de aici pentru a-și făuri viitorul și a-și creiona cariera, fiindcă Politehnica le-a oferit GPS-ul și pașaportul spre viitor.
Iar pentru a demonstra încă o dată că Universitatea Politehnica Timișoara a încurajat și a răsplătit întotdeauna performanța, conducerea UPT a decis să continue tradiția instituită în urmă cu câțiva ani, de evidențiere și recompensare a studenților excepționali, care au obținut media 10 pe tot parcursul studiilor de licență, prin acordarea, în cadrul Ceremoniei de Absolvire, a unor diplome „Magna Cum Laude”. În acest an, trei astfel de diplome au fost acordate „în semn de apreciere pentru rezultatele academice remarcabile, pentru dedicare și consecvență în atingerea standardelor de performanță în activitatea didactică, pe întreg parcursul studiilor universitare de licență, materializate prin media generală 10 pe toți anii de studiu”, absolvenților Sonia Anamaria Tuculia, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației, Karla Elisabeth Lovasz, de la Facultatea de Mecanică, specializarea Robotică, și Andreas Marko Farkas de la Facultatea de Mecanică, specializarea Ingineria Autovehiculelor.
La rândul său, Pavel Bartoș le-a transmis absolvenților să-și urmeze visurile, să nu se teamă de greșeli, ci să învețe din ele, să se bucure de fiecare clipă, să aibă încredere în ei și să fie fericiți în viață.
Impresionantul foc de artificii care a urmat a venit ca o încununare a perioadei de studenție, iar show-ul formației Zdob și Zdub i-a ridicat pe toți în picioare, într-un final electrizant al unei ceremonii de absolvire memorabile.