Ce rețete culinare pregătim în week-end?

Ciorbă rusească

 Ingrediente: 250 g piept de vită, 250 g piept de porc, o sfeclă mare, 300 g varză, 2 morcovi, 2 cepe, 3 roșii în bulion, sucul unei lămâi, 2 foi dafin, pipe, 1/2 legătură verdeață, smântână pentru servit, sos de iaurt, sare.

Mod de preparare

Carnea se spală, se taie cubulețe și se pune la fiert în patru litri de apă, cu o lingură de sare. Când apa dă în clocot se micșorează focul și carnea se lasă la fiert 40 de minute. Se adaugă foile de dafin și piperul, apoi ciorba se lasă în continuare la foc, până ce carnea este fiartă. Între timp, sfecla se taie cubulețe și se amestecă cu sucul de lămâie. Celelalte legume se curăță, se taie mărunt, apoi legumele se pun apoi în oala cu ciorbă. Totul se lasă la fiert aproximativ 20 de minute, după care se adaugă verdeața și se stinge focul. Ciorba se servește cu smântână.


Mâncare cu castraveţi muraţi

Ingrediente: două cepe mari, 2-3 linguri de ulei, 1/2 carne de porc (pulpă sau spată), o legătură de mărar, două linguri de pastă de roşii, 1/2 kg de castraveţi muraţi, un ardei gras, sare şi piper.

Mod de preparare:

Ceapa se căleşte împreună cu ardeiul gras. Se adaugă apoi carnea tăiată cubuleţe şi se lasă la prăjit, până devine albicioasă. Se pune apoi sare, piper, după gust şi pasta de roşii diluată cu puţină apă.  Peste ingredientele din cratiţă se toarnă apă, atât cât să acopere carnea şi se lasă la fiert.

Între timp, castraveţii muraţi (neapărat în saramură, nu în oţet) se taie felii şi se pun la fiert timp de 5-10 minute, pentru a ieşi puţin acreala din ei. Când carnea este fiartă, se adaugă în sosul de carne, iar la final, se pune mărarul tocat. Se mai lasă la fiert încă cinci sau zece minute, după care, mâncarea de castraveţi şi carne se poate servi cu cartofi piure.

Papanaşi cu iaurt

Ingrediente: 400 g iaurt, 100 g apă, 3-4 ouă, 3-4 linguri de zahăr,  1/4 unt, 10-11 linguri de griş, puţină sare, coajă de lămâie, zahăr vanilat.

Mod de preparare

Iaurtul diluat cu apă, zahărul, untul, aromele, ouăle şi sarea se pun într-o cratiţă pe aragaz, la foc mediu, amestecându-se cu telul până ce ingredientele se încorporează. Când compoziţia a început să fiarbă, se adaugă, în ploaie,  grişul. Se amestecă continuu circa 10 minute, până ce grişul se umflă. Vasul se ia apoi de pe foc şi compoziţia obţinută se lasă să se răcorească puţin. Între timp se prăjeşte pesmetul în ulei, lăsându-se şi el la răcit.

Din compoziţia obţinută ( răcită cât să se poată lucra) se modelează papanaşi sub formă de bile, se dau prin pesmet şi se pudrează cu zahăr vanilat. Se pot servi imediat sau se  aşază într-o tavă tapetată cu hartie şi se dau la cuptor, 10 minute.

 

 

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns