Ce gătim în week-end?

Ciorbă de salată cu omletă

Ingrediente: o salată verde, 150 ml lapte bătut, 100 ml smântână, 50 g șuncă presată, un ou, un morcov, un păstârnac, un ardei roșu, oțet, mărar,  ceapă verde, sare, piper.

Mod de preparare:

Legumele se curăță și se toacă, nu foarte mărunt, apoi se pun la fiert în trei litri de apă cu sare. Salata se curăță și se spală bine, iar când legumele încep să se pătrundă, se adaugă la ciorbă.

Separat, se bate oul spumă, se adaugă șunca tăiată cubulețe, se amestecă bine, apoi omleta se toarnă într-o tigaie cu ulei încins. Când este gata, omleta se taie fâșii, nu foarte lungi, apoi se pune în oala cu ciorbă. Mărarul se toacă mărunt, iar când ciorba este aproape gata, se adaugă la ciorbă. Se pune apoi oțetul, după gust, iaurtul și smântâna.  Se amestecă bine în ciorbă, după care, focul se stinge.

Stufat de miel

Ingrediente: un kilogram de carne de miel, 20 fire ceapă verde, 20 fire usturoi verde  două linguri bulion, o lingură făină, două linguri oţet, 100 ml ulei 100 ml vin, o legătură leuştean, o legătură pătrunje1, boia de ardei dulce, piper şi sare după gust.

Mod de preparare: carnea se porţionează, se spală, se scurge şi se înăbuşe în ulei pe ambele părţi. Se stinge cu puţină apă, se condimentează şi se lasă la foc mic, sub capac. După aproximativ 30 de minute peste carne se pune ceapa şi usturoiul verde şi se mai lasă 10 minute. Se face apoi un sos din făină, bulion, boia de ardei, oţet şi vin, care se toarnă în cratiţa cu carne. Cratiţa se dă la cuptor câteva minute, până mai scade sosul. După ce se scoate din cuptor, stufatul de miel se presară cu verdeaţă iar pentru aromă, se pot pune lămâi feliate. Poftă bună !

 

Şerbet din flori de tei

Ingrediente: 500 g flori de tei, 1 kg zahăr, o lămâie.

Mod de preparare:

Florile se pun la fiert o jumătate de oră într-un litru de apă. Zeama obţinută se strecoară  se adaugă apoi zahărul. Se pune iar pe foc, mai mare, ca să se lege. După ce siropul s-a legat, se adaugă zeama de lămâie. Se mai amestecă în crema obţinută ca să-şi schimbe culoarea şi se lasă să se răcească. Tradiţia cere ca, la sfârşit, să se frământe crema ca pe aluat, ca să fie şerbetul pietros.

Partajează această știre

Lasă un răspuns