Dialog cu Bogdan TOMA – solist de muzică populară.
– Ce înseamnă pentru tine folclorul, cântecul popular?
– Folclorul și cântecul popular reprezintă preocuparea mea principală, ceea ce am ales să fac în cariera mea artistică. Folclorul prin tradițiile, prin cântecul popular reprezintă identitatea noastră românească, este dacă îmi este permis să spun, cartea de vizită a unui român adevărat. Aceste noțiuni ar trebui să facă parte din cultura generală a fiecărui român ce își iubește țara. Folclorul și cântecul popular românesc fac ca a noastră cultură să fie total distinctă de cultura altor țări.
– Care este zona pe care o reprezinți prin cântecele interpretate?
– Zona pe care o reprezint este Ținutul Pădurenilor, o subzonă etnografică a județului Hunedoara. De asemenea, prin cântecele interpretate mai pot spune că reprezint și celelalte zone ale județului Hunedoara, de altfel un județ foarte bogat din punct de vedere cultural și nu numai.
– De ce această zonă și care ți-a fost mentorul al cărui model îl urmezi?
– Am ales să reprezint această zonă pentru că de aici provin. Deși sunt născut în Hunedoara, o parte a copilăriei mele am petrecut-o în satele natale ale părinților mei, Runcu Mare – com. Lelese și Dumbrava – com. Peștișu Mic. Mentorul meu, al cărui model îl urmez este fără doar și poate, Drăgan Muntean. L-am îndrăgit, admirat și respectat de când eram mic copil, iar după întâlnirea cu dumnealui, am știut sigur că îmi doresc să cânt și eu această zonă, ducând zestrea culturală a pădurenilor mai departe.
– De când cânți și care îți sunt atu-urile pe fondul cărora ai devenit un apreciat solist de muzică populară?
– Am început să cânt ca și orice copil, la grădiniță, însă la vârsta de 8 ani mi-am dorit să merg la secția de folclor din cadrul Clubului Copiilor Hunedoara, instructor Tiberiu Zselnyan, iar de atunci am cântat și cu ajutorul Lui Dumnezeu, vreau să fac asta cât mai mult timp. Despre atu-urile mele, ca să fiu sincer, nu îmi place să spun prea multe, dar dacă ar fi să enumăr câteva, acestea ar fi: dragostea față de cântecul popular, seriozitatea, tenacitatea, dar mai ales faptul că am păstrat cât am putut de mult o traiectorie curată a cântecului popular.
– Punctează-ne câteva reușite deosebite din activitatea ta artistică.
– Prima mea reușită a fost apariția în emisiunea „Tezaur Folcloric”, realizată de către regretata Marioara Murărescu, în anul 2001, în cadrul concursului „Muguri de tezaur”. Alte reușite ce au marcat activitatea mea artistică sunt câștigarea unor premii la cele mai cunoscute festivaluri, amintindu-vă aici: Marele Premiu al Festivalului „Maria Lătărețu” – 2009, Marele Premiu al Festivalului „Mariana Drăghicescu” – 2010, Marele Premiu al Festivalului „Drăgan Muntean” – 2011, Marele Premiu al Festivalului „Strugurele de aur” – 2011. În anul 2011, am realizat primul compact-disc, ce conține 18 cântece, album ce poartă titlul „Am venit tată la tine”, realizat în acompaniamentul Orchestrei Naționale Jidvei România, dirijor Stelian Stoica. După acest an, au urmat frumoase colaborări cu artiști consacrați ai cântecului popular, colaborări cu ansambluri și orchestre (Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean”, Ansamblul Profesionist „Junii Sibiului”, Ansamblul Profesionist „Banatul”), precum și participări la majoritatea televiziunilor naționale. O altă realizare este faptul că sunt membru al UAIFMR (Uniunea artiștilor interpreți de folclor muzical din România) al cărei președinte este interpretul Ionuț Fulea, o asociație non-profit ce dorește introducerea folclorului ca disciplină școlară. La sfârșitului anului 2019, am realizat două compact-discuri, unul de muzică populară și unul de colinde. Albumul de muzică populară este realizat în acompaniamentul Orchestrei Ansamblului Folcloric al județului Alba, dirijat de către Alexandru Pal. El conține 21 de cântece și poartă sugestiv următorul titlu: „Asta-i țara florilor, țara pădurenilor”. Albumul de colinde a fost realizat alături de colegii din grupul instrumental „Hunedorenii” și conține 12 colinde.
– Vrei să ne spui ceva și despre propria ta pregătire profesională?
– Pe plan muzical, m-am pregătit în particular începând cu anul 2006 cu doamna profesoară Maria Simion, căreia îi mulțumesc din suflet. Iar, în prezent sunt student în anul 2 în cadrul Facultății de Muzică Religioasă din cadrul Universității 1 Decembrie – Alba-Iulia. Am urmat cursurile Facultății de inginerie Hunedoara – secția Autovehicule rutiere, precum și un master în acest domeniu. De asemenea, am urmat și cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Româno-germane – Sibiu, finalizând și un master în drept european la Universitatea Lucian Blaga – Sibiu. Dar, cu toate acestea, nu profesez decât în domeniul artistic, unde îmi este inima și gândul.
– În finalul dialogului, ce transmiți cititorilor noștri, iubitori ai cântecului popular și nu numai?
– Tuturor celor ce citesc aceste rânduri și nu numai, le doresc să aibe cât mai multe motive de bucurie că suntem români, îndemnându-i în același timp să nu uite de rădăcinile românești, de portul popular, iar celor care „nu le pasă”, îi îndemn să-și îndrepte atenția către ceea ce este al nostru, către ceea ce reprezintă elementul de identitate al poporului român. Să aveți parte cu toții de ce vă doriți, dar mai ales de binecuvântarea Lui Dumnezeu!
Ioan Vlad,
Georgeta-Ileana Cizmaș