.

Campania națională ,,Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare”  

Alimentația nesănătoasă este unul din cei 4 factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consum de alcool și inactivitatea fizică), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante.

Alimentația nesănătoasă generează obezitate la copii, în creștere alarmantă în Europa și întreaga lume, cu consecințe importante asupra sănătății fizice și mentale a copiilor și un risc semnificativ de multiplicare a bolilor cronice la copii și adulți. Alimentația nesănătoasă combinată cu inactivitatea fizică crește semnificativ riscul de boli cronice netransmisibile la adulți: în special boli cardiovasculare

Astfel, o dietă săracă în cereale integrale este definită ca fiind un consum mediu zilnicde mai puțin de 90 gr./zi si este considerat al doilea factor de risc (ce ține de dietă, după consumul de sare) de morbiditate și mortalitate prin bolile cardiovasculare(BCV), cancer, hipertensiune arteriala (HTA), obezitate și diabet zaharat de tip 2 (DZ2).

Pentru a sprijini țările în aceste eforturi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă cadrul de acțiune pentru dezvoltarea și implementarea politicilor de achiziții publice de alimente și servicii pentru o alimentație sănătoasă.

Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății situează România printre țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele 5 cauze de deces se referă la afecțiuni având legătură directă cu stilul de viață și, implicit, cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, hipertensiunea arterială, boala hepatică și cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important.

Conform OMS, alimentația sănătoasă include consumul zilnic a minimum 400 g (5 porții) de fructe și legume (în afară de cartofi), leguminoase, nuci și cereale integrale.

Referitor la consumul de cereale integrale, reglementările UE arată că o dietă echilibrată trebuie obligatoriu să conțină un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de 70 de grame cereale integrale la femei și 90 de grame de cereale integrale la bărbați. În România, datele obținute din Portalul cunoașterii pentru promovarea sănătății, arată un consum mediu de 16,4 g cereale integrale pentru femei și 17,5 g cereale integrale pentru bărbați.

Conform studiului GBD 2019, consumul redus de cereale integrale a determinat aproape 215000 de decese evitabile în statele membre ale UE în 2019, precum și la peste 3,5 milioane de ani de viață ajustați pentru dizabilități (DALYsuma de ani pierduți din cauza decesului prematur și a dizabilității), dintre care aproape 248000 sunt decese din cauza bolilor cardiovasculare, care reprezintă marea majoritate a deceselor asociate cu o alimentație săracă în cereale integrale.

Mortalitatea generală datorată consumului inadecvat de cereale integrale pentru România este de 67 la %oooo locuitori cu o povară a DALY printre cele mai ridicate din Europa.

În anul 2020, România a înregistrat în medie 672,14 decese prin boli cardiovasculare la 100.000 de locuitori.

Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul important al cerealelor integrale în nutriția umană, securitatea alimentară și sănătate, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.

               Sloganul campaniei este:Alimentațiesănătoasăpentrutoți!Importanța consumului de cereale integrale.”

               Obiectivele campaniei:

  • Informarea populației cu privire la o alimentație sănătoasă și a beneficiilorconsumului de cerealeintegrale;
  • Conștientizarea populației în privința riscurile unei alimentații nesănătoase.
  • Îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin reducerea îmbolnăvirilor cauzate de regimul alimentar necorespunzător, respectiv a bolilorcardiovasculare, obezitățiidiabetuluizaharatșicancerului.

Date statistice la nivelul județului Hunedoara:

 2015201620172018201920202021
Boli Cardio-Vasculare32.75233.39632.62132.15633.00232.07232.080
HTA62.85662.43862.73563.15861.88760.41061.040
Obezitate4.7165.2595.2804.9644.8354.7864.796
Diabet zaharat28.88327.46629.47531.20731.68434.37734.529

Direcția de Sănatate Publică Hunedoara desfășoară,în luna octombrie 2022,o campanie de informare , conștientizareşi educare privind alimentația sănătoasă a populației , respectiv semnificația consumului de cereale integrale asupra organismului și efectele nutriției/alimentațieiîn menținerea proprieistări de sănătate,prin diseminarea on-line la medicii de familie a materialelor primite . De asemenea , vom avea o întâlnire de lucru pe această temă  cu personalul medical din cabinetele de medicină scolară și asistenții comunitari din județ.

Ministerul Sănătății, prin Institutul National de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel național a acestei campanii. 

DIRECTOR EXECUTIV DEL,   Jur. Băda Delia

MEDIC ȘEF DEPARTAMENT S.S.P.,   Dr. Ghiara Oana

COORDONATOR COMPARTIMENT, Dr. Roșca Daniela

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate