.

Buna Vestire – Sărbătoarea  Închinată Maicii Domnului

Cinstește ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a binevestit Fecioarei Maria că-L va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Celebrată în fiecare an la data de 25 martie, Buna Vestire, care anunţă începutul mântuirii noastre, este una din cele mai importante sărbători din Postul Paștelui. Este cunoscută și sub denumirea de Blagoveștenie, fiind marcată de diverse tradiții și obiceiuri populare, păstrate din timpuri străvechi.

 ”Apărătoare Doamnă, pentru biruin­ță, mulțumiri, izbăvindu-ne din ne­voi, aducem ție, Născătoare de Dum­ne­zeu, noi, robii tăi. Ci, ca aceea ce ai stăpâni­re nebiruită, izbăvește-ne din toate ne­­voile, ca să strigăm ție: Bu­cură-te, Mireasă, pururea Fecioară!”, doxologia.ro).

“Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioara logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Si intrând îngerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Și îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și iată vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus”, scrie crestinortodox.ro.

 O zi a bucuriei

Buna Vestire reflectă atât întruparea Fiului lui Dumnezeu, dar şi cinstea deosebită de care s-a bucurat Fecioara Maria de a-L naşte după trup pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos. ”Fără Buna Vestire nu aveam astăzi nici Crăciun și nici Paște”, spunea un cunoscut părinte.

Chiar dacă această sărbătoare cade în Postul Mare, este considerată o zi de bucurie. Astfel că, postul este mai puțin aspru în această zi, fiind admis consumul de pește.

Bucuria anunţată de Înger cuprinde astăzi comunităţile credincioşilor şi se adresează fiecăruia dintre noi, dându-ne făgăduinţă şi speranţă: „Cele ce nu sunt cu putinţă oamenilor sunt cu putinţă la Dumnezeu“, scrie cuvantul-ortodox.ro.

În calendarul popular

Buna Vestire este cunoscută ca și Ziua Cucului întrucât, se spune că în această zi se aude primul cântec al cucului, care anunță sosirea primăverii.

  • Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care, se crede, va arăta câți ani vom trăi.
  • Se spune că este bine să așteptăm cucul cu veselie și buzunarele pline de bani, pentru ca omul să aibă belșug în casă tot anul.
  • În unele zone din țară, craca pe care a cântat cucul de ziua lui era tăiată şi pusă în apa de scăldat pentru a aduce noroc în dragoste tinerelor de măritat.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Sărbătoare importantă pentru creștini, Buna Vestire sau Blagoveștenia a cuprind, de-a lungul timpului, o serie de tradiții și obiceiuri, care sunt respectate și în zilele noastre. Astfel că:

  • Tradiția spune că în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu trebuie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.
  • Fiind dezlegare la pește, se spune că persoana care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul bine, ca peștele în apă. Există zone în care pescarii nu aruncă mămăligă în apă în această zi, pentru că, dacă o fac, se crede că vor muri peștii.
  • Se mai crede, de asemenea, că ouăle făcute în ziua de Buna Vestire nu sunt bune de pus sub cloști.
  • Tot în această zi mare, în unele zone din țară se pune în pragul casei pâine și sarepentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot restul anului etc.
  • În unele zone din Transilvania și în Banat, oamenii care locuiau la țară afumau cu tămâie şi cârpe arse casele, curţile şi vitele, aprindeau focuri în grădini şi livezi și scoteau din lăzi straiele şi ţesăturile la aerisit, potrivit traditiisiobiceiuri.ro.
  • Și nu în ultimul rând, de Blagoveștenie se fac previziuni meteorologice, în popor existând credința că, așa cum este vremea în ziua de Buna Vestire, așa va fi și în ziua de Paști.

***

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbă­torile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început. În Răsărit, data de 25 martie s-a generalizat probabil, odată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot, la 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a secolului al V-lea, potrivit crestinortodox.ro.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate