O nouă ediţie a manifestării cultural-patriotice şi religioase „Întâlnirea moţilor cu istoria” va avea loc sâmbătă şi duminică în localitatea Dupăpiatră, din comuna Buceş.
Evenimentul este unul special, marcând 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, şi se va desfăşura chiar în locul în care, în iunie 1849, moţii din zonă obţineau o victorie importantă împotriva trupelor maiorului Hatvany, conducătorul trupelor maghiare aflate în retragere, după ce fuseseră respinse din atacul asupra oraşului Abrud, judeţul Alba.
Istoricii ne reamintesc că în defileul de la Dupăpiatră, moţii, inclusiv femeile, conduşi de Simeon Groza, i-au aşteptat pe cei care se retrăgeau, obţinând o victorie zdrobitoare. Moţii au atacat cu pietre, bolovani, au tăiat copaci pe care i-au prăvălit asupra armatei maghiare. „Este una dintre victoriile deosebite obţinute de moţi pentru apărarea Munţilor Apuseni, care au rămas în timpul Revoluţiei de la 1848 ca o adevărată republică românească”, spunea omul de cultură Ioan Sicoe, unul dintre românii patrioţi din Munţii Apuseni.
Programul manifestărilor de la Dupăpiatră include o slujbă religioasă şi un parastas de pomenire a eroilor, urmate de o evocare istorică şi depunerea de coroane de flori la Crucea Iancului.
Finalul va aparţine unor artişti cunoscuţi care vor încânta oamenii cu un spectacol folcloric de înaltă ţinută.
Organizatorii manifestării sunt Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria şi Consiliul Local ale comunei Buceş, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Hunedoara.