Borşul, în diverse reţete culinare

Folosit pentru prepararea diferitelor rețete culinare, borșul este și un remediu natural, care poate ține la distanță problemele de sănătate, mai ales în anotimpul rece.

În caz de bronșită – afecțiune specifică sezonului rece, nutriționiștii recomandă o cură cu borș, timp de patru săptămâni, în care se consumă câte două căni cu borș, cu 15 minute înainte de masa de prânz și de seară.

Revigorează organismul. Licoare cu efecte revigorante, borșul poate fi folosit atunci când organismul este epuizat, ne recomandă specialiștii. Dacă oboseala persistă mai multe zile, o ceașcă cu borș, consumată cu un sfert de oră înainte de mesele principale, la un interval de  15 zile, își va dovedi eficiența.

Reglează glicemia. Persoanelor care se confruntă cu o astfel de problemă, nutriționiștii recomandă a se consuma câte o cană cu borș, înaintea meselor principale.

 

Borș de casă

Prepararea drojdiei de borș

Ingrediente: 250 g tărâțe de grâu și o felie de pâine. Se pregătește apoi un borcan mare, în care se pun cele 250 g de tărâțe de grâu și felia de pâine fărâmițată. Deasupra se toarnă turnați apă rece, în așa fel încât să se obțină o pastă groasă. Vasul se lasă acoperit, la temperatura camerei, timp de 2 zile, interval în care aceasta fermentează.

Prepararea borșului

Ingrediente: 400 g tărâțe de grâu, 100 g mălai, 3 fire de leuștean, o crenguță de cireș sau de vișin și 5 l de apă.

Într-un borcan de 10 litri se pune drojdia de borș, cele 400 g de tărâțe și mălaiul. Deasupra se toarnă 5 l de apă clocotită, iar după ce compoziția se amestecă bine, se adaugă leușteanul și crenguța de cireș sau de vișin. Borcanul se acoperă cu un capac, iar compoziția se amestecă de 3-4 ori, timp de 24 de ore. După acest interval, borșul se strecoară, se toarnă în sticle și se păstrează la rece. După 1-2 săptămâni, își schimbă culoarea. Tărâțele care rămân se păstrează la rece, într-un vas de sticlă, timp de  8 săptămâni și pot fi folosite la prepararea unei serii noi.( Rețete de la cititoare).

Mâncare de legume cu borș

 Ingrediente: 3-4 cartofi, două cepe, 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o țelină medie, o varză mică, o jumătate de litru de borș, două linguri de bulion, ulei, cimbru, semințe de mărar, o legătură de leuștean și una de pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare:

Zarzavaturile se curăță și se spală. Ceapa tăiată mărunt se pune la călit în ulei, într-o cratiță încăpătoare. Pe rând, se adaugă morcovul ras, țelina și rădăcina de pătrunjel, tăiate bucățele, iar varza tăiată fideluțe. Legumele se lasă la înăbușit sub capac, apoi se adaugă  bulionul, semințele de mărar și o linguriță de cimbru uscat. Peste legumele din cratiță se toarnă apă clocotită și se pun cartofii tăiați bucățele. Mâncarea se lasă să clocotească, la foc mic, iar când legumele sunt fierte se adaugă borșul, dat într-un clocot. După ce mâncarea se condimentează cu sare și piper, deasupra se presară verdeață, se acoperă cu un capac și se stinge focul. Se poate servi cu ardei iute și mămăliguță.

 

Cornulețe cu borș

Ingrediente: 500 g făină, 7 g drojdie uscată, 250 ml ulei, 125 ml borș, o lingură zahăr,  un praf de sare.

Umplutura: dulceață, rahat, nuci, sau magiun.

Pentru finisat: 50 g zahar pudră vanilat

Mod de preparare:

 Pentru început, se cerne făina, iar peste ea se presară drojdia uscată. Uleiul, borșul, zahărul și sarea se amestecă bine, apoi se toarnă peste făină. Ingredientele se amestecă până ce se obține un aluat consistent. Dacă este cazul, se mai poate adăuga făină sau borș. Aluatul obținut se lasă o jumătate de oră să se odihnească, apoi se împarte în două. Fiecare parte de aluat se întinde într-o foaie rotundă și subțire. Se taie apoi sub formă de raze, la mărimea dorită. La baza fiecărei raze se pune câte o linguriță de dulceață sau altă umplutură, apoi se rulează strâns, către vârf. Cornulețele se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor la foc mediu pentru cca 20-30 minute, până cornulețele se rumenesc ușor.

Partajează această știre

Lasă un răspuns