Bâstroe – linia roșie pentru România

Guvernul de la Kiev se laudă că a reușit să facă lucrări la canalul Bâstroe, astfel încât, să poată naviga cu vase de mari dimensiuni. Acest lucru a fost interzis de către UE și organizațiile internaționale de peste 20 de ani.

Ucrainienii se folosesc de narativa unei frici că lasă rușii să vină peste noi pentru a forța țările din UE să îi lase să facă ce vor, de luni de zile. Nimic nu le stă în cale, nici chiar distrugerea Deltei – un ecosistem aflat în patrimoniul UNESCO.

Ucrainienii spun că au făcut aceste lucrări cu acordul UE, al României și al Comisiei Dunării. Ceea ce contravine declarațiilor oficialilor români. Și vrem să credem că ai noștri toți, și PNL și PSD, și UDMR, au știut exact ce se întâmplă. Altfel, cei din Guvern ne spun că o țară precum România, cu servicii de informații și cu baze NATO pe teritoriul național, habar nu are ce face o țară vecină, aflată în conflict armat. Ceea ce pune sub semnul întrebării întreaga conducere a țării.

Această atitudine de sfidare față de un stat vecin este modul de acțiune al Ucrainei. De 15 ani, Republica Moldova se luptă pentru a supraviețui. Republica Moldova depinde în proporție de 80% de sursa de apă potabilă din Nistru. Ucraina, aflată în amonte, a captat fluviul Nistru pentru a construi cel mai mare complex hidroenergetic din Ucraina și al șaselea din lume.

Studiile arată că lucrările hidrotehnice ale ucrainienilor de pe Nistru vor transforma Moldova într-o țară calamitată.

”În Moldova s-ar crea o catastrofă umanitară cu sute de mii de refugiați, fără ca pe teritoriul țării să cadă o singură bombă!”

Chiar crede Ucraina că poate deveni un stat puternic provocând tot timpul neplăceri vecinilor? Valorile Uniunii Europene ar trebui să ne învețe că fiecare țară trebuie să își cunoască limitele și nu să le încalce pe cele ale vecinilor.

Distrugerea Deltei Dunării și transformarea Canalului Bâstroe în canal navigabil este o linie roșie pentru România. Iar dacă guvernanții noștri nu sunt în stare să o spună, o spunem noi – românii. Dacă guvernanții noștri sunt trecători, poporul român nu pleacă niciunde.

Guvernul României trebuie să se pună la masa de dialog cu Ucraina de urgență. Avem mai multe probleme de discutat cu vecinii noștri, precum drepturile minorității și a bisericilor ortodoxe românești din Ucraina, problema canalului Bâstroe și chiar problema fluviului Nistru pentru frății noștri basarabeni.

Deputat Anamaria Gavrilă

Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA

Partajează această știre

Lasă un răspuns