Alpinistul Adrian Ahriţculesei a plecat în expediţie pe Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, cunoscut pentru performanţa de a fi primul bărbat din România care a încheiat „Circuitul celor şapte vulcani”, va pleca joi după amiază spre Nepal, într-o expediţie în care şi-a propus să cucerească cel mai înalt vârf din lume, Everest (8.848 m).

Expediţia se va desfăşura în perioada 12 aprilie-30 mai, interval în care alpinistul din Petroşani va trece prin mai multe etape de aclimatizare până la momentul în care va ataca vârful.

În primele zece zile ale expediţiei, alpinistul şi-a propus să ajungă în tabăra de bază, la 5.300 m altitudine, după care va urma o perioadă de aclimatizare.

„Este o nouă provocare. De mine depinde totul, să fiu sănătos şi să mă aclimatizez. De asemenea, un factor important al reuşitei este vremea”, a declarat Adrian Ahriţculesei.

El a arătat că din tabăra de bază îşi va transporta singur bagajul şi hrana spre taberele superioare, însă, în ascensiune, va fi însoţit de un şerpaş, care va avea rolul să-l ajute în caz de nevoie.

În programul expediţiei sunt prevăzute două momente de aclimatizare, cu revenire în tabăra de bază. Pentru prima rotaţie de aclimatizare se va urca până la 6.400 de metri, iar pentru a doua alpiniştii vor ajunge la 7.900 metri, după care se vor întoarce la bază şi vor aştepta un culoar favorabil de vreme bună.

„Vârful Everest este realizabil în 30-36 de ore, în funcţie de pregătirea fizică a fiecăruia. După cucerirea vârfului se va coborî apoi la tabăra a doua, la 6.400 metri”, a precizat alpinistul.

În vârstă de 40 de ani, absolvent al Facultăţii de educaţie fizică şi sport din Timişoara, Adrian Ahriţculesei lucrează ca optometrist la o firmă din Petroşani.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate