.

A fost inaugurat Centrul de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia JUTSU, la UPT

Centrul de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia JUTSU, de la Universitatea Politehnica Timișoara, a fost inaugurat în prezența ambasadorului Hiroshi Ueda

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a organizat joi, 2 noiembrie 2023, ceremonia de inaugurare a Centrului de Arta și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia JUTSU, eveniment la care a luat parte și ambasadorul acestei țări în România, Excelența Sa Hiroshi Ueda.

Festivitatea se înscrie într-un adevărat festival al culturii japoneze la Universitatea Politehnica Timișoara, în această toamnă, ce include, pe lângă cursurile de limba japoneză, devenite deja o tradiție în cadrul UPT, expoziții de kimono-uri, origami, teatru Kamishibai, proiecții de filme, prezentarea unor locuri și peisaje din stampele japoneze, seri de poezie, prezentarea de cărți japoneze, oportunității de studii și burse în Japonia.

În deschiderea evenimentului, după vizitarea expoziției de kimono-uri și origami, „Valuri de Mătase, Pliuri de Hârtie” din holul Bibliotecii UPT, dr. Camelia Nakagawara, directoarea noului centru, a realizat o scurtă prezentare a acestuia și a activităților pe care le desfășoară, cu accent pe oportunitățile pe care le oferă prezența acestuia în cadrul universității, exprimându-și speranța că va aduce artele și tehnologia într-un dialog menit să genereze idei noi și să atingă orizonturi creative inedite. Obiectivul centrului este de a fi, în felul acesta, și un „hub” pentru inițiative interdisciplinare, dar și o umbrelă deschisă tuturor activităților artistice, tehnice sau științifice legate de Japonia, sau realizate fie în colaborare cu entități academice sau ale industriei din Japonia, fie cu sprijinul acestora.

Rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, prezent la evenimentul inaugurat, a vorbit despre potențialul pe care îl poate avea un astfel de centru, pe care l-a intuit încă de la primele cursuri de limba japoneză organizate de Universitatea Politehnica Timișoara în urmă cu câțiva ani, care s-au bucurat de un succes fulminant. Având în vedere și tradiția multiculturală a Banatului, dar și specificul Politehnicii timișorene, care în ultimii ani s-a deschis foarte mult și spre latura culturală, rectorul UPT s-a declarat convins că noul centru va coagula întreaga comunitate interesată atât de cultura, cât și de tehnologia japoneză.

Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, care s-a întâlnit și a discutat și cu cursanții de limba japoneză, s-a declarat onorat de a fi prezent la inaugurarea Centrului JUTSU, mai ales că evenimentul are loc într-un an special, în care Timișoara e capitală culturală europeană, Politehnica sărbătorește 100 de ani de campus, iar România și Japonia au semnat un tratat de parteneriat strategic.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate