.

A apărut un nou număr al revistei Integrama Ortodoxia

A apărut numărul 2 al revistei de cuvinte încrucişate Integrama Ortodoxia, compusă de rebusistul hunedorean Călin Bicăzan.

Publicaţia tratează în 64 de pagini color, teme de spiritualitate ortodoxă sub o formă originală şi inedită: a jocurilor de cuvinte încrucişate. Numărul de faţă este dedicat Sfântului Mare Mucenic Mina. Din paginile revistei cititorii pot afla informaţii şi minuni din viaţa acestui mare trăitor întru Hristos din Egipt, pot afla singuri, dezlegând grilele, o parte din acatistul sfântului sau se pot delecta cu rezolvarea paginii dedicate Psalmului 50 de exemplu, care, deşi este destul de lung, în urma rezolvării corecte a indiciilor, poate fi citit fluent pe vertical pe 3 pagini de la stânga la dreapta.

Cu icoana Sfantului Mina la Schitul Criscior, judetul Hunedoara

„Am avut nevoie de aproximativ patru luni de activitate intensă pentru conceperea acestei reviste. Munca de creaţie este imensă, uneori mă simt ca un chinez bătrân care numără boabele de orez într-un lucru ce parcă nu se mai termină. Dar sunt foarte pasionat de ceea ce fac, integramele şi ortodoxia sunt bucuriile mele şi m-am gândit că ar fi o idee bună să le îmbin cumva. Am editat şi un număr 1 dedicat Sfântului Efrem cel Nou. Subiectele sunt rodul unei inspiraţii de moment, citesc destul de multe cărţi în domeniu fiind şi student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi ideile îmi vin pe parcursul conceperii revistei. De pildă, paginile din mijloc erau pentru o grilă pe două pagini. Fiind o integramă mare am căutat un subiect generos şi m-am gândit să fac cu Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. A fost o adevărată provocare să încrucişez atâtea nume, multe din ele atipice pentru zilele noastre, gen Filoctimon, Sacherdon, Ecdit, Lisimah etc. Am alocat o zi întreagă doar pentru această temă, dar mă bucur de cum a ieşit”, a spus tânărul rebusist originar din Streisângeorgiu, localitate componentă a oraşului Călan.

Primele pagini ale publicaţiei au ca temă tot ce e legat de Sfântul Mina, viaţă, acatist, minuni, icoane, Mănăstirea din Egipt a sfântului, Biserica Sfântul Mina Vergu din Bucureşti. Următoarele grile sunt dedicate mănăstirilor şi schiturilor din ţara noastră care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Mina. Urmează acatistul sfântului şi apoi teme generale legate de familia Sfântului Voievod Neagoe Basarab, familia Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Sfinţii 7 Tineri din Efes, icoane ale Maicii Domnului, Sfinţi români şi un subiect foarte interesant cu Mărturisitori români în temniţele comuniste în care fiecare cuvânt tematic este ilustrat prin poza mărturisitorilor prigoniţi în timpul regimului totalitar din România, fiecare fiind reprezentat prin poza în alb-negru din dosarul făcut acestora la vremea respectivă. Ultimele pagini mai cuprind un fotoreportaj cu un pelerinaj realizat de autor, care, împreună cu soţia sa, au călătorit la lăcaşurile de cult din judeţul Hunedoara, urmează dezlegările tuturor integramelor din acest număr şi o grilă în formă de X, la ultima pagină, dedicată Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat, ocrotitorul şi creştinătorul României.

Revista a fost preluată pentru distribuire în mai multe eparhii din ţara noastră. Ea poate fi găsită în magazinele episcopale şi pangare de pe cuprinsul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Arhiepiscopiei Timişoarei, Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului precum şi la catedrala din cadrul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Cei care doresc să ia legătura cu autorul pot scrie la adresa de corespondenţă [email protected]

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate