Polițiștii hunedoreni, implicați în acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracționalității în incinta și în zona adiacentă şcolilor

În cursul lunii aprilie 2022, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiștii Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiștii de ordine publică din cadrul polițiilor municipale Vulcan, Hunedoara, Brad, a polițiilor orașelor Simeria, Petrila, Aninoasa și din cadrul Secției Poliție Rurală Crișcior, au desfășurat o serie de acțiuni preventive şi de verificare a climatului de ordine şi siguranţă publică a unităților de învățământ preuniversitar din județul Hunedoara (nivel primar, gimnazial și liceal)  atât din mediul urban cât și din mediul rural. Acțiunile au vizat îmbunătățirea climatului de siguranța școlară în incinta și în zona adiacentă școlilor primare, gimnaziale și a liceelor hunedorene.   

Polițiștii au fost prezenți, în perioada 01 – 14 aprilie a.c., în 30 de unități de învățământ din municipiile/localitățile Deva, Vulcan, Hunedoara, Brad, Simeria, Petrila, Aninoasa și din comuna Crișcior, unde au realizat 58 de activități destinate elevilor de clase primare, gimnaziu și liceu dar și cadrelor didactice (directori de școală, profesori diriginți și consilieri școlari și educativi). O parte dintre activități au fost derulate în cadrul celor două proiecte parteneriale aflate în derulare în județul Hunedoara ”Ambasadorii antibullyuing” și ”Nota 10 la Purtare”, împreună cu I.S.J. Hunedoara și C.J.R.A.E. Hunedoara, pe teme de interes precum prevenirea fenomenului de bullying în mediul școlar și a violențelor fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar.

În cadrul acestor activități, au participat 1.154 de beneficiari, respectiv 1.110 elevi și 44 de cadre didactice din cele 30 de unități școlare.

Polițiștii au transmis elevilor noțiuni specifice de educație juridică, vorbindu-le despre răspunderea penală a minorilor, importanța respectului în mediul școlar, a conduitei în relația cu ceilalți elevi și cadrele didactice, necesitatea de a se conforma regulamentului școlii, dar și despre consecințele comiterii faptelor penale, limitele răspunderii penale, prevenirea pornografiei infantile, efectele pe termen lung ale bullying-ului, violențelor fizice, verbale și psihologie, din mediul școlar.

            Cu această ocazie, polițiștii de siguranță școlară împreună cu cei de ordine publică și de prevenire a criminalității au discutat cu elevii de gimnaziu despre cauzele și modalitățile de prevenire a violențelor școlare (fizice și psihologice), a consecințelor faptelor antisociale, a infracționalității în mediul on-line și au pus accent pe cunoașterea aspectelor legate de siguranța școlară și reacția civică, toate  adaptate vârstei lor.

           Astfel de activități vor continua și după reluarea cursurilor școlare și în alte unități de învățământ din județ, cu scopul creșterii siguranței în mediul școlar atât a elevilor cât și a cadrelor didactice deopotrivă.

Partajează această știre

Lasă un răspuns