După expunerea spre venerație și rugăciune din seara de 27 martie 2020 pe esplanada bazilicii vaticane, Crucifixul miraculos venerat de secole în biserica ”Sf. Marcel”, din centrul istoric al Romei, a revenit în centrul slujbelor din Săptămâna Sfântă prezidate de papa Francisc.
Prezența Crucifixului a transmis un mesaj pe care nenumărate persoane din lumea întreagă, în acest moment de grea suferință din cauza pandemiei, l-au înțeles nemijlocit și l-au păstrat cu deosebită venerație în adâncul sufletului.
Săptămâna Sfântă, timpul liturgic cel mai important al anului, a început în bazilica San Pietro sub privirea Crucifixului de la biserica ”Sf. Marcel”, pus în centrul presbiteriului, pe fundal. Este Crucifixul făcător de minuni care a scăpat neatins de văpăile incendiului din 22 mai 1519 și dus de popor în procesiune pentru a invoca oprirea ciumei. din 1522 Sculptura de lemn, datând de la sfârșitul secolului al XIV-lea, a străbătut de nenumărate ori cetatea Romei. Înainte de timpurile noastre, ultima dată a fost acum douăzeci de ani, când Sfântul Ioan Paul al II-lea a vrut să-l aibă alături în bazilica vaticană pentru Ziua iertării din timpul Marelui Jubileu al anului 2000. Papa Francisc a mers mai întâi să viziteze Crucifixul și să se roage înaintea lui în aceste timpuri dramatice, apoi a vrut să-l aibă alături în Piața San Pietro pustie pentru ”statio orbis”, rugăciunea făcută la lăsatul serii pentru a implora sfârșitul pandemiei./https://www.vaticannews.va