Medicament natural de excepție, seva de mesteacăn este un adevărat miracol pentru sănătate. Se obține primăvara, din trunchiul de mesteacăn și are efecte terapeutice deosebite asupra organismului.
Seva arborelui de mesteacăn
Capacitățile sale deosebite au fost testate, de-a lungul anilor, prin numeroase studii medicale. Ne este oferită de natură, în fiecare primăvară, fiind extrasă din trunchiul de mesteacăn. Limpede și incoloră, cu un gust dulceag, seva de mesteacăn poate fi utilizată atât intern, cât și extern.
Când și cum se colectează seva de mesteacăn?
De obicei, se colectează în lunile martie și aprilie, atunci când copacul se trezește la viață. Seva se obține prin sfredelirea în adâncime (4-8 cm) a trunchiului sau a unor ramuri tinere viguroase, din care va începe să curgă un lichid limpede, cu gust acrișor-dulceag. O astfel de operațiune se efectuează doar la pomii maturi. După ce se încheie colectarea, crestătura făcută în trunchi trebuie să fie acoperită cu ceară, răşină sau smoală, pentru ca mesteacănul să nu fie supus la unele infecţii, care se pot strecura prin acea crestătură, ferindu-l de boală sau chiar de uscare şi de moarte. După colectare, seva va fi strecurată cu ajutorul unui tifon. Cele mai potrivite ore pentru colectarea sevei de mesteacăn este perioada cuprinsă între prânz şi orele 18,00, în acest răstimp mişcarea sucului este mai activă.
Proprietăți terapeutice
Lichid natural, de consistența unui sirop, seva de mesteacăn are foarte puține calorii, dar foarte multe proprietăți nutritive. Consumată regulat, are un efect tonic, mai ales primăvara, când organismul are nevoie de mai multe vitamine și minerale. Conține puține zaharuri naturale, care nu îngrașă, proteine, vitamine, minerale și enzime sănătoase. Dar, mai presus de toate, în cazul mesteacănului, ca și în cazul altor arbori, este vorba de existenţa unei forme deosebite de bioenergie, ce face ca seva să fie o adevărată “apă vie”, înzestrată cu capacitatea de a modifica starea energetică a organismului nostru, susțin cercetătorii.
Cum se administrează?
Este bine să se consume, pe cât posibil, imediat după recoltare, când vitaminele, enzimele și alte substanțe organice complexe din compoziția sa nu sunt oxidate. Pentru adulți se recomandă 0,5-1 litri pe zi, în timp ce pentru copiii între 8 şi 12 ani, 200-500 ml pe zi sunt suficienţi. Pentru copiii între patru și opt ani sunt recomandați 100-300 ml pe zi. Durata curei nu este condiţionată, de obicei, decât de perioada în care seva este secretată de copac, scrie dcnews.
Efecte terapeutice
Tonic fizic și psihic
Pentru efecte benefice, se administrează 2 ml de sevă, de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de 3-4 săptămâni la adulți. La copiii peste zece ani, se administrează 1 ml, de câte două ori pe zi, în același interval, recomandă nutriționiștii.
Remediu în caz de cistită
Cu acțiune diuretică, antiinflamatoare și antibacteriană, seva de mesteacăn este benefică în caz de cistită. Se recomandă consumul a câte 1 litru pe zi , timp de 2-3 săptămâni. În asociere cu pulberea din frunze de mesteacăn, seva poate să combată chiar infecţiile cu E. coli şi stafilococi, potrivit www.frunza-verde.ro.
Contribuie la detoxifierea organismului
Prin eliminarea acidului uric şi a ureei din organism. În urma curei cu sevă de mesteacăn se poate constata o reducere a valorilor excesive ale creatinei şi creatininei, scrie monitorulexpres.
Combate reumatismul
Dacă se administrează un litru de sevă de mesteacăn pe zi, timp de trei săptămâni. Pentru intensificarea efectului, se pot aplica și cataplasme cu pulbere de scoarță de mesteacăn, recomandă nutriționiștii.
În cazul bolilor de ficat
Se va consuma câte o cană de suc proaspăt de mesteacăn sau infuzie de mesteacăn de cel puțin trei ori pe zi.
În cazul colicilor renale, litiază renală
Se va consuma seva proaspătă, până la 600 ml, în cure de minim cinci zile, între orele 8-12, dimineața, timp de minimum 5 zile. Are efecte foarte puternice de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activității rinichilor și, implicit, a diurezei.
Pietrele la rinichi
Pot fi eliminate printr-o cură de 20 de zile cu sevă de mesteacăn, care poate fi achiziționată și din magazinele naturiste. În prima zi se consumă 0,5 litri, în a doua zi, 0,6 litri, până se va ajunge, în a cincea zi, la un litru. Cantitatea ce se va bea timp de zece zile, după care, se scade gradat, cu câte 0,1 litri pe zi, aşa încât în ultima zi de cură să se consume din nou 0,5 litri de sevă.
Remediu în caz de cancer
Studiile efectuate au scos în evidență efectele antitumorale ale mesteacănului, în special ale sevei și ale scoarței acestuia. Acidul betulinic, substanță care se găsește în proporții mari în arborele de mesteacăn, mai ales primăvara, are efect citostatic asupra celulelor maligne, susțin cercetătorii.
Utilă în obezitate
Întrucât seva de mesteacăn are o putere extraordinară de a purifica organismul. Un litru pe zi din acest remediu elimină apa suplimentară din organism, amplifică tranzitul intestinal și accelerează metabolismul. Asociat cu o dietă adecvată, acest remediu este ideal pentru o cură de slăbire.
Tratează intoxicațiile cronice
În astfel de situații, se face o cură de o săptămână, în care se consumă o jumătate de litru de sevă pe zi, dimineața, pe stomacul gol. Această procedură este recomandată de către specialiști, la început de primăvară, fiind utilă și persoanelor care suferă de dermatoze diverse sau colită de putrefacție.
Folosită în caz de depresie
Seva de mesteacăn poate avea rezultate spectaculoase. De asemenea, în caz de epuizare, astenie, tulburări de memorie și de concentrare, se poate încerca o cură cu sevă de mesteacăn. Efectul se va face simțit după cinci-șase zile.
În caz de gută
Se va face o cură pe bază de sevă de mesteacăn, timp de trei săptămâni, în care se va consuma un litru de sevă pe zi.
Uz extern
În cazul eczemelor alergice
Acestea se tratează cu comprese cu sevă de mesteacăn, care se aplică de două ori pe zi pe suprafața afectată, timp de o jumătate de oră. După aplicare, locul tratat se lasă să stea la aer încă o jumătate de oră și astfel, senzația de mâncărime dispare treptat. De asemenea, seva este utilă și în cazul altor boli de piele, cum ar fi cuperoza.
În caz de psoriazis
Se vor aplica, în locurile afectate, comprese cu sevă de mesteacăn, care se vor ține timp de o oră. În paralel, se face o cură internă cu câte un litru de sevă pe zi. Efectul antibacterian se va face simţit din plin la nivelul pielii afectate.
Pentru creșterea părului
După spălarea părului cu șampon, se va face o clătire dublată de un masaj, la rădăcină, cu sevă proaspătă de mesteacăn. Procedura durează zece minute, după care, părul se mai clătește o dată, cu apă curată.
În cazul părului gras
Se va întinde seva pe păr, înainte de spălare, și se va ține 5-10 minute. Efectele se vor observa după aplicarea de cinci-șase ori a sevei, la dou-trei zile. Se va observa astfel că părul va fi mai strălucitor, mai rezistent și mai sănătos.
Important!
- Este foarte important ca, persoanele bolnave de ulcer, cele cu afecțiuni la rinichi, înainte de a începe o astfel de cură, să consulte medical.
- Remediile din mesteacăn trebuie utilizate cu precauţie în timpul sarcinii şi în timpul alăptării.
- Seva nu este indicată copiilor care au o sensibilitate alergică pronunţată sau care se confruntă frecvent cu tulburări digestive.
- De asemenea, persoanele alergice la aspirină nu trebuie să folosească produse care conţin mesteacăn.
- Având un puternic efect depurativ şi diuretic, se va elimina o cantitate mai mare de urină și astfel, se poate resimți, la începutul tratamentului, o ușoară senzație de amețeală, ne atenționează nutriționiștii.