Supă de roșii cu găluște
Ingrediente pentru supă: 1,5 l apă, un morcov, o ceapă, un păstârnac, o rădăcină mică de țelină, 200 ml suc de roșii, 3 linguri ulei, 2-3 linguri frunze de țelină mărunțite.
Pentru găluște: un ou, 70 g griș (2 linguri generoase), un praf de sare, ulei.
Mod de preparare
Legumele curățate și spălate se pun la fiert împreună cu un praf de sare. Între timp, se prepară găluștele: oul se bate bine într-un castronel, apoi se adaugă grișul, în ploaie, amestecându-se continuu cu furculița. Se înglobează și uleiul cu praful de sare, pentru ca pasta să devină mai groasă. După ce legumele au fiert se scot pe o farfurie. Cu o lingură udată în apa în care au fiert legumele, se ia câte o bucată din compoziția de griș și se pune în oală. În tot acest timp, focul se dă mai încet. Găluștele se lasă la fiert două minute, apoi se adaugă o ceașcă de apă rece și se acoperă imediat cu un capac. Peste alte cinci minute, se adaugă sucul de roșii, se mai dă un clocot, se stinge focul și se pune uleiul și frunzele de țelină. Se acoperă din nou cu un capac și se lasă așa până la servire. https://www.andie.ro/
Pui carbonara cu smântână și bacon
Ingrediente: 100 g bacon, 2 căței de usturoi, 2 linguri unt, piept de pui, 4 ouă, 150 g parmezan, 300 ml smântână pentru gătit, 1/2 legătură pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare
Pieptul de pui se taie felii, se presară cu sare și piper, apoi se rumenește în două linguri de unt. Odată rumenit, se scoate și se toacă în cuburi mai mari. În untul rămas în tigaie se frige baconul, pentru 2-3 minute. La compoziție se adaugă usturoiul mărunțit, iar după un minut, ouăle bătute și amestecate cu smântână pentru gătit și 100 g parmezan. După omogenizare, sosul se mai lasă să scadă puțin și se încorporează bucățile prăjite de pui. Puiul carbonara se poate servi pe un pat de paste fierte, conform indicațiilor de pe ambalaj. /www.retetepractice.ro
Prăjitura „Jerbo” cu dulceață de caise și nuci
Ingrediente: 500 g de făină,100 g de zahăr, 250 g de unt sau margarină/unt, un ou, 50 ml de lapte,10 g de drojdie uscată (sau 30 g de drojdie proaspătă), o linguriță de praf de copt.
Pentru umplutură: 200 ml (un pahar) de dulceață sau gem de caise, 200 g de nuci, 150 g zahăr.
Pentru glazură: 70 g unt (85% grăsime), 100 g ciocolată neagră.
Mod de preparare
Pentru pregătirea aluatului, făina se amestecă bine cu drojdia uscată și praful de copt. Separat, într-un vas adânc, se mixează oul, zahărul și laptele. Untul topit se toarnă în compoziția de lapte, se adaugă făina, iar aluatul se frământă până devine elastic, nelipicios. Se acoperă cu o folie alimentară și se lasă la cald aproximativ 30 de minute.
Pentru umplutură, dulceața se pune la mărunțit în blender, împreună cu nucile și zahărul.
Aluatul obținut se împarte în trei, iar din fiecare bucată se întinde câte o foaie, care să corespundă cu dimensiunile tăvii. Prima foaie se așază în tavă și se umple cu jumătate de umplutură. Se procedează la fel cu a doua foaie, iar cu cea de treia, se acoperă prăjitura. Prăjitura se mai lasă la dospit în tavă încă 40 de minute, după care, ultima foaie se înțeapă cu furculița și se dă la copt pentru aproximativ 20-25 de minute. După ce se scoate din cuptor, prăjitura se lasă să se răcorească. Deasupra se toarnă glazura, obținută din ciocolată topită și unt. /www.retete-usoare