.

Guvernul anunţă finalizarea recalculării pensiilor: deciziile vor veni începând de vineri

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că procesul de recalculare a pensiilor a fost încheiat. Acesta a declarat, în deschiderea şedinţei de guvern de miercuri că pentru 82% dintre pensii se constată o creştere.

„Am finalizat recalcularea pensiilor, una dintre marile priorități ale acestei guvernări. M-am asigurat că totul este în grafic și deciziile de recalculare vor pleca vineri către toți pensionarii, conform planului. Concret- 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare, adică peste 82% din totalul pensiilor din România, iar creșterea medie a pensiilor este de aproape 27%”, a spus Ciolacu.

În județul Hunedoara sunt aproximativ 120.000 de pensionari, iar pensia medie era calculată, în luna iulie, la o valoare de 3.056 de lei, mai mică cu circa 400 de lei față de pensia medie din sectorul 1 din București, de 3.419 de lei, cea mai mare din țară. La polul opus, cea mai mică pensie medie din țară este în județul Botoșani, urmat de Giurgiu – 1.831 de lei.

Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, se arată într-un document transmis de Guvern, care avansează o creștere medie de 622 de lei după recalculare, iar plățile se aplică de la 1 septembrie 2024. Pentru acest an, impactul bugetar a fost calculat la 9,24 miliarde de lei.

Distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toţi beneficiarii din ţară va începe pe data de 16 august, informează Compania Naţională Poşta Română (CNPR).

„În cadrul acestui proces, poştaşii se vor prezenta la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna deciziile de recalculare a pensiilor în perioada 16 – 30.08.2024. Menţionăm faptul că este important ca beneficiarii să fie prezenţi la domiciliu în perioada de distribuire, pentru a evita eventualele întârzieri”, precizează sursa citată.

Conform legii, deciziile de recalculare nu pot fi înmânate unei alte persoane, indiferent de gradul de rudenie cu beneficiarul. Dacă acesta nu este la domiciliu până pe 30 august 2024, va putea să ridice ulterior documentul de la oficiul poștal la care este arondat și, ulterior, de la casele teritoriale de pensii..

Primele plăți suplimentare ar urma să fie efectuate luna viitoare, în septembrie, iar următoarea creștere va fi făcută în luna ianuarie 2025, atunci când, potrivit legii în vigoare, pensiile vor fi indexate cu rata inflației.

În prezent, judeţul Hunedoara se află pe locul doi în ţară în ceea ce priveşte valoarea pensiei medii, după municipiul Bucureşti, acest indicator fiind influenţat de faptul că o parte din pensionari a lucrat în minerit, siderurgie şi în sectorul energetic. Aceste domenii de activitate au permis acordarea unor salarii mai mari decât în alte slujbe din judeţ, iar acum retribuţiile de atunci se regăsesc în punctele de pensie. Datele recent publicate de Casa Națională de Pensii (CNPP) arată că cele mai mari pensii medii din România sunt în județele Hunedoara și Gorj.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate