.

Zeci de specialiști în lingvistică sistemică funcțională din toată lumea, reuniți la UPT, la cea de-a 33-a Conferință ESFL, organizată pentru prima oară în România

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara găzduiește, în perioada 10 – 12 iulie 2024, cea de-a 33-a Conferință Europeană de Lingvistică Funcțională Sistemică (ESFL), una itinerantă, care se desfășoară în fiecare an în alt oraș din Europa, iar acum a ajuns pentru prima oară în România, reunind zeci de specialiști în domeniu de pe toate continentele. Tematica se concentrează pe accesibilitate și aplicabilitate în lingvistica funcțională sistemică.

Având în vedere dialogul dintre discipline, interdisciplinaritatea și transdisciplinaritatea, conferința își propune să facă lumină asupra stării actuale a lingvisticii funcționale sistemice în ceea ce privește accesibilitatea și aplicabilitatea și, de asemenea, să identifice modalități de a le crește. Intenționează să exploreze cât de accesibil este acest tip de lingvistică pentru utilizatorii diferitelor limbi, pentru studenții și cercetătorii din disciplinele învecinate și pentru diferiți profesioniști și cât de aplicabil este în contexte precum educație, sănătate, turism, comunicare, traducere și interpretare. În plus, participanții sunt invitați să discute despre (in)vizibilitatea lingvisticii funcționale sistemice în lingvistică și în alte discipline relevante și să ia în considerare moștenirea și transmiterea acesteia către generațiile viitoare.

În deschiderea conferinței, mesaje de bun venit pentru participanți au fost adresate de rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, președintele Asociației Europene de Ligvistică Sistemică Funcțională, conf.univ.dr. Carlos Gouveia, decanul Facultății de Științe ale Comunicării din cadrul UPT, prof.univ.dr. Daniel Dejica, directorul Departamentului de Comunicare și Limbi Străine, prof.univ.dr. Vasile Gherheș, evenimentul fiind moderat de conf.univ.dr. Claudia Stoian, cadru didactic al Facultății de Științe Comunicării și șef al Biroului Erasmus+ din cadrul Departamentului de Relații Internaționale al UPT.

Au urmat prezentările în plen și pe secțiuni, cu o tematică vastă și diversificată, de la studii teoretice în domeniu, predarea limbilor străine, utilitatea învățării limbilor străine, până la analiza critică a discursului politic, analiza modelelor publicitare sau analiza semiotică a acțiunilor activiștilor pentru schimbări climatice.

Conferința este organizată de conf.univ.dr. Claudia Stoian cu sprijinul Asociației Europene de Lingvistică Funcțională Sistemică și a Departamentului de Comunicare și Limbi Străine din cadrul Universității Politehnica Timișoara, având ca parteneri științifici centrele de cercetare din cadrul UPT, și anume PoliCAT și PoliCom.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate