„Întâlnirea moților cu istoria”, ediția 52, la Cheia-Dupăpiatră

Duminică, în defileul de la Cheia-Dupăpiatră, comuna Buceș, s-a desfășurat evenimentul omagial „Întâlnirea moților cu istoria”, ediția 52.
Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, în frunte cu președintele Laurențiu Nistor, au fost prezenți la ceremonie și au depus o coroană de flori la monumentul de la „Crucea Iancului”, ridicat în memoria moților care și-au dat viața pentru pământul strămoșesc și pentru ca românii din Transilvania să se bucure de toate drepturile cuvenite națiunii majoritare.
În cuvântarea sa publică, președintele Laurențiu Nistor a vorbit despre însemnătatea Revoluției Române de la 1848-1849 în Transilvania, despre luptele purtate în defileul de la Cheia – Dupăpiatră, precum și despre personalitatea lui Avram Iancu, Erou al Națiunii Române, de la nașterea căruia se împlinesc 200 de ani.
„Luptele de la Cheia-Dupăpiatră din 18-19 mai 1849 au demonstrat forța locuitorilor de aici, oameni simpli, fără pregătire militară, dar cu mare dragoste de originea lor română, de pământul natal și tradițiile locului. Tuturor celor care s-au jertfit pentru aceste idealuri le aducem, astăzi, un pios omagiu și ne plecăm frunțile în amintirea lor. Este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea eroilor care au luptat pentru Ardeal și pentru România!”, a transmis președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, în mesajul adresat participanților prezenți la ceremonie.
Evenimentul se încheie, în această după-amiază, cu un spectacol folcloric oferit de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, la care participă renumiți interpreți de muzică populară și ansambluri folclorice din județele Hunedoara și Alba.
Partajează această știre

Lasă un răspuns