.

Hărău: Parc fotovoltaic pentru iluminatul public

Primăria comunei Hărău se numără printre campionii administraţiei locale din judeţ în ceea ce priveşte proiectele cu finanţare nerambursabilă atrase, în prezent, cel puţin 20 de asemenea investiţii fiind realizate sau în curs de implementare.

Sunt proiecte ce vizează refacerea şi modernizarea infrastructurii rutiere sau introducerea reţelei de gaz metan, dar şi construirea unui parc fotovoltaic ce are ca scop eliminarea costurilor cu iluminatul public.

„Dorim să devenim prosumatori şi să debităm energie în sistem. Acest lucru ne va permite să nu mai plătim iluminatul stradal. Am primit informaţia că ne-a fost acceptată finanţarea. Parcul fotovoltaic va fi construit în localitatea Chimindia, pe o suprafaţă de 3.000 mp. Vom produce energie şi nu vom plăti astfel facturile pentru iluminatul stradal şi toate instituţiile aflate în subordinea primăriei – şcoli, grădiniţe. Calculul arată că ne vom acoperi consumul necesar pe plan local”, a explicat primarul comunei Hărău, Ioan Lucian Weber.

Se estimează că economia la plata facturilor de electricitate va fi de 40.000-50.000 de lei, anual.

Proiectul a fost depus la finanţare prin Administraţia Fondului de Mediu (AFM) şi după semnarea contractului lucrările vor fi scoase la licitaţie. „Am dori ca acest proiect să înceapă până în vară şi să fie finalizat în maxim un an de zile. Terenul este liber de sarcini, firma care va câştiga licitaţia se poate apuca de lucru, trasformatorul este aproape”, a precizat primarul comunei Hărău.

Pe aceeaşi linie, de utilizare a energiei electrice pentru un mediu curat, Primăria Hărău va mai construi două staţii de încărcare a maşinilor electrice în centrul de comună.

Mai sunt aprobate achiziţia de microbuze electrice, modernizarea iluminatului stradal- un proiect în sumă de 10 milioane lei ce prevede montarea de noi corpuri de iluminat cu LED cu un sistem prin care se poate controla intensitatea fluxului de lumină în funcţie de ore şi zone. Proiectul va fi finalizat în maxim două luni.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate