.

Infrastructura rutieră, o prioritate a președintelui Laurențiu Nistor pentru zona Orăștiei

Județul Hunedoara deține o vastă rețea de drumuri județene și acest fapt nu mai este un secret pentru nimeni. Multitudinea de drumuri județene constituie un avantaj pentru dezvoltarea comunităților mari și mici, pentru facilitarea accesului și a legăturilor mai rapide între diferitele zone ale județului, dar implică și o mare responsabilitate în gestionarea resurselor necesare întreținerii și modernizării acestora.

Viziunea PSD Hunedoara este aceea a unei dezvoltări locale durabile pentru o societate armonios dezvoltată, iar investițiile în infrastructura rutieră nu pot fi ocolite.

În ultimii patru ani, Consiliul Județean Hunedoara condus de echipa PSD coordonată de președintele Laurențiu Nistor a reușit derularea și finalizarea unor proiecte mari de infrastructură, demararea altora noi cu finanțare din bugetul județului, precum și atragerea de fonduri guvernamentale și europene pentru o serie de șosele de interes turistic. Aceste investiții, care vizează și Ținutul Orăștieiau creat premisele unei dezvoltări echilibrate și corecte, prin creșterea atractivității din punct de vedere economic și turistic.

Modernizarea drumurilor județene de pe Culoarul Trafic Mureș Nord

Astăzi, de la granița cu județul Alba până la Ilia se circulă pe unul dintre cele mai moderne drumuri conexe, care leagă localitățile de pe traseul său de autostrada A1 și drumul național 7, fiind, de asemenea, o alternativă la aceste rute foarte aglomerate. „Proiectul finanțat din fonduri europene nerambursabilea fost unul de anvergură și a implicat o documentație laborioasă, dar și lucrări tehnico-edilitare menite să asigure durabilitate și siguranță în exploatare.Suma alocată pentru realizarea acestui obiectiv de investiții a fost cea mai mare din regiunea Vest, fondurile atrase ridicându-se la 161,7 milioane de lei, iar lucrările au vizat modernizare a circa 75 de kilometri de drumuri județene situate în imediata vecinătate a Mureșului” – Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

Pe sectoarele de drum județean aflate în zona Orăștie – Geoagiu, pe lângă lărgirea părții carosabile, amenajarea de rigole, lucrările au vizat reabilitări de poduri și podețe, precum și realizare de ziduri de sprijin acolo unde a fost cazul. Lucrările în această zonă au fost încheiate cu trei luni înainte de termen.

„Podul peste râul Geoagiu a fost una dintre investițiile majore din cadrul proiectului, care a adus mulțumire comunității de aici. De altfel, sectorul de drum județean a fost complet modernizat până la intrarea în Geoagiu-Băi, tocmai pentru a asigura dezvoltarea sustenabilă a acestei zone care beneficiază de statutul de stațiune de interes național”, declară laurențiu Nistor. Pe lângă apele termale benefice, aerul curat și ionizat din stațiune, întreaga regiune cuprinsă între munții Metaliferi și munții Orăștieise poate lăuda cu vestigii antice și medievale extrem de valoroase.

 Se modernizează drumul județean (DJ 705A) Orăștie – Costești

Consiliul Județean Hunedoaraa reușit câteva performanțe notabile în ce vizează dezvoltarea Ținutului Orăștiei și punerea în valoare a cetăților dacice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Pe lângă preluarea în proprietatea județului a cetăților, extinderea cercetărilor arheologice și proiectele de restaurare derulate în situl de la Sarmizegetusa Regia, infrastructură de acces are un rol esențial în deschiderea acestei zone spre un turism durabil.

Cum drumul județean DJ 705A, pe sectorul Orăștie – Costești, nu se prezenta în cele mai bune condiții de siguranță a traficului, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, a reușit să obțină finanțare europeană pentru modernizare. Contractul a fost deja semnat pe noul exercițiu financiar al Programului Regional Vest 2021-2027. Astfel, cei 17,2 km ai DJ 705A cuprinși între Orăștie (de la intrarea în Căstău) până la ieșirea din Costești vor fi complet modernizați, iar valoarea investiției se ridică la 68,7 milioane de lei.

Totodată, pe tronsonul cuprins între Costești și Sarmizegetusa Regia sunt prevăzute lucrări de stabilizare a versanților și ziduri de sprijin, investiție ce va fi realizată din bugetul propriu al Consiliului Județean Hunedoara.

De asemenea, conform programului anual, acolo unde este cazul, vor fi efectuate lucrări de întreținerepe drumul județean care asigură accesul dinspre Costești spre Platoul Luncanilor (Târsa), dar și pe sectoarele de drum județean cuprinse între Ludeștii de Jos și Călan.

Legătură directă între Ținutul Orăștiei și Țara Moților

La inițiativa președintelui CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, au început lucrările de modernizare a DJ 741 pe sectorul Curechiu – Almașu Mic de Munte. Drumul traversează o zonă pitorească a județului nostru, care merită pusă în valoare, și leagă două vechi comunități istorice: Ținutul Orăștiei și Țara Moților. Lucrările realizate în proporție de 75% se vor finaliza în vara anului 2025, iar investiția se ridică la 32 de milioane de lei. Fondurile sunt asigurate exclusiv din bugetul propriu al CJ Hunedoara.

Practic, începând de anul viitor, se va putea circula dinspre Orăștie, prin Geoagiu, Balșa, până la Crișcior pe un drum complet asfaltat.

Comandat de Partidul Social Democrat-Organizaţia Judeţeană Hunedoara, cod mandatar financiar coordonator 21240002, executat de ACCENT MEDIA SRL

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate