Reţete de post de la cititoare

Borș țărănesc cu praz

Ingrediente: un fir de praz, o ceapă, 2-3 ardei, 2 morcovi, un dovlecel, 3 cartofi, o țelină mică, 2-3 linguri de ulei, sare, piper pătrunjel verde, frunze de țelină, un ardei iute murat, borș.

Mod de preparare

Legumele se curăță și se spală. Prazul se taie rondele, ceapa în fâșii subțirii, ardeii cubulețe și se călesc câteva minute în ulei. Într-o oală de patru litri se toarnă apă și se pune la fiert împreună cu zarzavaturile călite. Între timp, se curăţă dovleceii, cartofii, ţelina şi morcovii şi se taie cubuleţe, care se adaugă apoi la ciorbă, lăsându-se să fiarbă, la foc potrivit. Spre final, se pune ardeiul iute mărunțit, se mai dau câteva clocote, apoi ciorba se drege cu borș, sare și piper. Înainte de a se stinge focul, se presară deasupra frunze de pătrunjel și țelină, tăiate mărunt. Ciorba se acoperă cu un capac, iar după 15-20 de minute, se poate servi cu smântână.

Orez cu prune uscate

Ingrediente: 300 g prune uscate, 3 cepe, un morcov, un ardei roșu, 3 linguri de ulei, o cană de orez (200 g), o lingură de ierburi cu mărar, sare, piper.

Mod de preparare

Prunele se spală bine în două-trei ape, se opăresc în apă clocotită, apoi se pun la scurs. Ceapa se curăță, se taie solzișori și se călește în ulei. Când devine sticloasă, se adaugă morcovul și ardeiul tocate mărunt, orezul și trei căni de apă, sare și piper după gust, alte condimente preferate. Totul se amestecă foarte bine, iar când orezul s-a umflat, se adaugă prunele. Compoziția se amestecă, apoi se dă la cuptorul încins, pentru 10-15 minute.

Prăjitură cu mere

Ingrediente pentru aluat: 250 g margarină, 80 gr zahăr, 250 ml apă minerală, esenţă de vanilie sau zahăr vanilat, sare, un plic de praf de copt, făină cât cuprinde.

Umplutura: un kilogram de mere, 80 g zahăr, scorţişoară, 30 ml apă, 50 g gris, zahăr pudră pentru decor.

Mod de preparare:

Margarina se taie în cubuleţe şi se pune deasupra unui vas cu apă fierbinte, timp de un minut. Se amestecă apoi cu zahărul, vanilia, praful de copt, stins într-o lingură de oţet, sarea şi apa. Treptat, se adaugă făina şi se frământă până se obţine un aluat omogen, care se lasă 30 de minute la rece. Între timp, se curăţă merele, se rad şi se pun într-o cratiţă. Peste ele se toarnă apa, zahărul, apoi cratiţa se pune la foc. Se amestecă continuu, iar după cinci minute, se adaugă grisul şi scorţişoara. Când a scăzut apa, cratiţa se ia de pe foc, iar merele se lasă la răcit. Aluatul se împarte în două foi, prima se aşează într-o tavă tapetată cu făină, iar peste ea se întinde umplutura. Deasupra se aşează cea de a doua foaie, care se înţeapă cu furculiţa. Tava se dă la cuptor, timp de 25-30 de minute. Prăjitura se lasă să se răcească şi se decorează cu zahăr pudră.

Partajează această știre

Lasă un răspuns