.

 8 Martie – Ziua Internațională a Femeii

Apreciată pentru curajul, perseverența și puterea de care a dat dovadă, Femeia a fost sărbătorită încă din timpuri străvechi, celebrându-se cu mult fast zilele Zeițelor Mame. În prezent, Ziua de 8 Martie  marchează atât realizările sociale, politice  economice obţinute de femei, cât și discriminarea sau violența, care își fac simțită prezența în multe părți ale lumii.

Eşti frumoasă …

Pentru că ai râs din toată inima atunci când ai avut motive.

Pentru că, oricât de mult ţi-a fost zguduită încrederea în tine, într-un colţ de suflet ai păstrat mereu o rezervă.

Pentru că ştii să alinţi, să iubeşti, să ierţi.

Pentru că speri şi crezi şi simţi.

Nu lăsa pe nimeni să te facă să crezi altceva !

 

Originea sărbătorii

O găsim la mijlocul secolului al XIX, 1857, dar a fost oficializată de ONU abia în anul 1975. Sărbătoarea a devenit o tradiţie în majoritatea ţărilor din Europa, Statele Unite şi Africa.

În realitatea, ziua de 8 Martie marchează, de fapt, o comemorare a datei de 8 martie 1857, când 129 de muncitoare din New York sunt arse într-o fabrică de textile. Ele au fost blocate înăuntru, după ce au organizat un protest împotriva condiţiilor mizere de muncă şi a salariilor mici.

Mai târziu, în anul 1908, aproximativ 15.000 de femei au mărşăluit în New York City cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune şi dreptul la vot. Astfel că, în 1909, potrivit unei declaraţii a Partidului Socialist din America, Ziua Internaţionala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferinţe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 ţări, s-a hotărât ca Ziua Femeii sa fie sărbătorită în aceiaşi zi, peste tot în lume. Data de 8 martie a fost aleasă abia în anul 1913.

 

Femei celebre din România

De-a lungul timpului, dând dovadă de dăruire curaj, echilibru și putere de creație, femeile s-au remarcat în foarte multe domenii de activitate. Iată câteva exemple:

Ana Aslan

Supranumită ”Savanta care a învins bătrânețea”, Ana Aslan este una din cele mai cunoscute personalități din România. Este prima femeie medic din lume care a inventat formula împotriva îmbătrânirii pielii. A lansat pe piață o cremă antirid foarte eficientă și a întemeiat primul Institut de Geriatrie din lume, unde, foarte multe personalități ale momentului au beneficiat de tratamentele patentate de Institutul Anei Aslan. De asemenea, Ana Aslan a  elaborat medicamente cu efecte curative aspra îmbătrânirii.

Sarmiza Bilcescu

A fost prima femeie doctor în drept din lume, prima femeie avocat din Europa, care prin munca și personalitatea ei, a deschis drumuri noi în lupta pentru emanciparea femeilor, o personalitate excepţională aparținând unei perioade istorice.

Elvira Popescu

Actriță româncă de teatru și film, directoare de scenă, actrița Elvira Popescu a făcut o carieră strălucită în Franța. În România – țara în care s-a născut, a urcat pe scenă la 16 ani exista azi, în cadrul Institutului Francez din București, doar un cinematograf care-i poartă numele. În schimb, în Franța, a fost de-a dreptul divinizată.

Hariclea Darclée

Soprana de renume internațional, Hariclea Darclée este una dintre cele mai importante personalități ale României. A debutat într-un recital de canto pe scena teatrului din Brăila, orașul său natal. Pleacă apoi la Paris unde cucerește publicul, devenind preferata multor compozitori. Hariclea Darclée s-a impus ca primadonă în marile teatre de operă din lume.

Smaranda Brăescu

Este prima femeie pilot din Romania și una dintre puținii instructori de parașutism militar. A fost campioană europeană și campioană mondială la parașutism, în urma unui salt realizat cu o parașută de construcție românească, de la înălțimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute.  Recordul său a fost omologat de Aero Clubul din Washington. Acest record a fost depășit cu doar câțiva metri, abia peste 20 de ani.

https://ro.wikipedia.org, https://www.garbo.ro/articol

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate