Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) filiala judeţeană Hunedoara, a marcat în această săptămână, Ziua Națională a Contabilului Român, care a fost stabilită pe 13 iulie.
Evenimentul a avut loc în cadrul select al Werk Hotel Events din Hunedoara şi a prilejuit un schimb de experienţă interesant pe un subiect extrem de actual – implicarea inteligenţei artificiale (AI) în procesul de contabilitate modern.
Într-o eră în care tehnologia redefinește toate aspectele vieții profesionale pentru a rămâne relevante noilor realități din lumea afacerilor, evenimentul își propune să exploreze modul în care inteligența artificială și soluțiile smart pot transforma contabilitatea, îmbunătățind eficiența, precizia și valoarea adăugată oferită de profesioniștii contabili partenerilor lor.
Ziua Națională a Contabilului Român reprezintă și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați, premiindu-i pe aceștia în cadrul Topului membrilor CECCAR. Sunt recunoscute, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați, în semn de apreciere a contribuției acestora la dezvoltarea profesiei și a mediului de afaceri, în interes public.
Preşedinta CECCAR Hunedoara, Maria Mornea, a acordat un interviu publicaţiei Accent Media, despre ceea ce înseamnă contabilitatea în zilele noastre.
Maria Mornea (MM): Sunt 103 ani de la înființarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. În afară de asta, sigur că această aniversare se pliază pe modificările și pe felul în care profesia contabilă înțelege să utilizeze inteligența artificială în servirea clienților și, sigur, a interesului public. Pentru că suntem o entitate de interes public. Împreună cu colegii am discutat despre inteligența artificială, era smart, accounting. Sigur, este important pentru toți colegii și acest program de socializare și de întâlnire a noastră, schimburile de experiență și toate celelalte acţiuni pe care le realizăm.
Accent Media (AM): Cum este să conduci o asemenea organizaţie de elită?
MM: Să zic că e ușor? Nu este, dar pot spune că este foarte incitantă această funcție pe care am acceptat-o și pentru care colegii mei mi-au acordat încrederea lor. Dar nu este suficient să fii președinte, trebuie să fii recunoscut ca președinte. De aceea, am iniţiat întâlnirile profesionale care le avem, lună de lună, cu colegii din filială. Pentru că am vorbit de tehnologie, acum, pe zoom, este mai ușor decât în perioada în care avean întâlnirile fizice. Aş vrea să subliniez un adevăr: în momentul în care ești preşedinte, faci parte din conducere, acorzi timpul tău colegilor.
AM: Un gând pentru colegii din judeţ?
MM: La 103 ani de la înființarea CECCAR, le doresc tuturor colegilor, sănătate, fericire și putere de muncă. Putere de muncă în sensul că vor trebui să aplice toate aceste tehnologii noi și să răspundă provocărilor care sunt aduse profesiei contabile. Spunea cineva că de la abac şi tăbliţă, am ajuns să scriem pe tabletă și să aplicăm noile tehnologii în programele informatice și în evidența contabilă a societăților şi a clienților noștri. Este un progres uriaş, iar noi va trebui să ne menţinem acest interes pentru nou, pentru tehnologie, în interesul tuturor.