Ziua Europeană de Luptă Împotriva Obezităţii- 15 mai 2021

În luna mai se continua campania Zilei Mondiale a Sanatatii, care are ca obiectiv principal  în fiecare dintre cele opt luni creșterea nivelului de informare cu privire la:   determinanții sociali ai stării de sănătate ai populației vulnerabile (aprilie), starea de sănătate și percepția acesteia în rândul populației vulnerabile comparativ cu populatia generala (mai).

Mesaje campaniei ZM Sanatatii  din luna mai 2021:

  • Sănătatea persoanelor vulnerabile contează!
  • Doar împreună putem acționa pentru o comunitate mai echitabilă și mai sănătoasă -,,Acționează și tu „pentru a  reduce inechitățile în comunitățile pentru care lucrezi.
  • Evaluează care sunt nevoile de sănătate ale persoanelor vulnerabile din aceste comunități -,,Acționează și tu” pentru ca persoanele din întreaga comunitate să poată beneficia de serviciile de sănătate preventive și curative de  care au nevoie

      Problematica populației vulnerabile este extrem de complexă atât din punct de vedere, social, economic, educațional și al stării de sănătate.  Lipsa locului de muncă, nivelul educației, venitul,  locuința, accesul la apă de băut, hrană și energie electrică au un impact considerabil asupra sănătății, în timp ce factori precum utilizarea serviciilor medicale au adesea un impact mai mic.

Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO) este o platformă de campanie a Asociației Europene pentru Studiul Obezității, cea mai importantă organizație europeană responsabilă de cercetarea în domeniul obezității. Cu ocazia ZEIO, comunitățile din sănătate, cele ale pacienților și cele politice își adună forțele pentru a crește gradul de informare și conștientizare în ceea ce privește obezitatea și multe aIte afecțiuni asupra cărora aceasta are impact.

OMS definește supraponderalitatea și obezitatea ca acumulare anormală sau în exces a grăsimii în organism, ceea ce prezintă risc pentru sănătate.

OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză.

Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO)  a avut loc pentru prima dată în 2010, iar de atunci se desfășoară în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii mai.

Scopul campaniei este creșterea numărului de persoane informate în privința riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă supragreutatea, a nutriției echilibrate, precum și a gradului de informare a profesioniștilor din sănătate asupra   problematicii obezității  și  metodelor de management al pacienților cu obezitate.

    Preobezitatea și obezitatea sunt probleme importante de sănătate publică și au nevoie de o strategie comună, ce include promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și tratament și îngrijiri corespunzătoare.

Obezitatea este, așadar, o boală cronică, având o prevalență foarte mare și care afectează bărbați și femei de toate rasele și vârstele, fiind  una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice din secolul XXI. Prevalența sa s-a triplat în multe țări din regiunea europeană a OMS din anii 1980, iar numărul persoanelor afectate continuă să crească într-un ritm alarmant.

 În plus față de provocarea diferitelor dizabilități fizice și a problemelor psihologice, excesul de greutate crește drastic riscul unei persoane de a dezvolta o serie de boli netransmisibile, inclusiv bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul zaharat.In Regiunea Europeană, unul din trei copii de 11 ani este obez și 60% dintre copiii cu supragreutate înainte de pubertate vor fi adulți tineri obezi.

Pentru adulți, OMS definește excesul de greutate și obezitatea după cum urmează:

supraponderalitatea este un IMC mai mare sau egal cu 25; și

–  obezitatea este un IMC mai mare sau egal cu 30.

        IMC (Indicele Masei Corporale) oferă măsura cea mai utilă la nivel de populație a excesului de greutate și a obezității, deoarece este același pentru ambele sexe și pentru toate vârstele de adulți. Cu toate acestea, el poate să nu corespundă aceluiași procent de grăsime la diferite persoane.Pentru copii, vârsta trebuie să fie luată în considerare atunci când se definește excesul de greutate și obezitatea.

    Supraponderea şi obezitatea din perioada copilăriei conduce la serioase probleme de sănătate în perioada de adult.  Obezitatea copilului este puternic asociată cu factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, probleme ortopedice şi degradarea stării de bine psiho-sociale, incluzând tulburări alimentare, relaţii sociale precare şi dezavantaje educaţionale.Copilul supraponderal are mai multe riscuri să fie un adult supraponderal. Un IMC (Indicele Masei Corporale) mare în adolescenţă este predictiv cu creşterea riscului de boală cardiovasculară şi cu o rată ridicată a mortalităţii la vârsta de adult.

Biroului regional al OMS pentru Europa a constatat că aproape unul din trei copii din regiune cu vârsta cuprinsă între şase şi nouă ani era supraponderal, conform unui sondaj realizat în 36 de ţări.Cea mai gravă situaţie a fost constatată în ţările mediteraneene, deşi se remarcă o îmbunătăţire treptată în state precum Grecia, Italia, Portugalia şi Spania.

      Un raport al biroului regional al OMS pentru Europa a constatat că închiderea şcolilor în timpul perioadelor de lockdown ar putea avea consecinţe negative asupra nutriţiei şi exerciţiilor fizice în rândul copiilor, în condiţiile în care aceştia sunt privaţi de activităţi şcolare. „COVID-19 ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendinţe din regiunea europeană a OMS – creşterea obezităţii la copii”, a declarat Hans Kluge, director regional al biroului OMS pentru Europa. Kluge a declarat că supraponderalitatea şi obezitatea sunt legate de boli care pot pune viaţa în pericol, precum bolile cardiovasculare, diabetul şi cancerul.(Agerpres)

Pentru a evita un impact negativ asupra viitorului copiilor, oficialul OMS a cerut implementarea de politici bazate pe ştiinţă pentru promovarea dietelor sănătoase şi a activităţii fizice – cum ar fi taxele pe băuturile îndulcite.

     Sunt necesare intervenții pentru adoptarea comportamentelor alimentare sănătoase (consumul micului dejun, consumul de fructe și legume, consumul de apă în locul băuturilor îndulcite) și stimularea activității fizice în detrimentul comportamentelor sedentare.

Date statistice pentru jud. Hunedoara:

Nr.cazuri20162017201820192020
Boli Cardio-Vasculare333963262132.1563300232072
HTA62.4386273563.1586188760410
Diabet zaharat tip II24.83326.40428.1392821730522
Obezitate5.2595.2804.96448354786

   Compartimentul Evaluare si Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara ,va efectua actiuni de informare si determinare de factori de risc pentru   obezitate in cadrul comunitatilor vulnerabile din municipiul Hunedoara si com. Lunca Cernii.

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

Partajează această știre

Lasă un răspuns