Ziua de luptă împotriva cancerului la sân

1 octombrie, astăzi, este ziua de lupta împotriva cancerului la sân. În România, cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate afecțiunile oncologice la femei și reprezintă principala cauză de deces în urma bolii la femeile europene.

În medie, una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân dar aceste estimări variază de la o țară la alta.

Mai mult de atât, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu această boală.

Aceste statistici ar putea fi schimbate dacă fiecare femeie ar face o autoexaminare lunară, ar avea o dietă sănătoasă și ar menține activitatea fizică.

Estimările Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) arată că acesta este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei, reprezentând 24,2% sau aproximativ un sfert dintre toate cazurile noi de neoplasm în rândul femeilor şi principala cauză de deces la femei, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de cancer în rândul acestora.

Conform datelor statistice la nivel european, în ţările UE cancerul de sân înregistrează 522.513 cazuri noi, mult peste cancerul de colon (228.067 cazuri noi) şi cancerul de plămân (158.196 cazuri noi). În România, cancerul de sân ocupa, în 2018, prima poziţie cu o pondere a cazurilor noi de 25,1% (9.629 cazuri noi), comparativ cu cancerul de colon (11,9%; 4.576 cazuri noi) şi cancerul de col uterin (8,6%; 3.308 cazuri noi), notează site-ul https://insp.gov.ro/sites/cnepss/.

Potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology), se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viaţă, cancer de sân dar aceste estimări diferă de la o ţară la alta. Aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Medicii recomandă efectuarea regulată a mamografiilor, mai ales femeilor de peste 40 de ani, o dată pe an. Pentru femeile sub vârsta de 40 de ani, este recomandată ecografia mamară, scrie site-ul https://canceruldesan.ro/.

Aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România, conform Institutului Oncologic Bucureşti. Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer de sân, ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii. De aceea, numărul femeilor care au murit în ultimii ani de cancer de sân este tot mai mare. Dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism, femeile cu cancer de sân au o rată de supravieţuire la 5 ani de 95%. După tratamentul primar, aproximativ 50% dintre paciente vor dezvolta un cancer de sân metastatic, precizează site-ul https://canceruldesan.ro/.

Partajează această știre

Lasă un răspuns