Curățenie în toată țara într-o singură zi, o mișcare a celor de la Let’s do it, Romania!, căruia ne-am alăturat pentru a o putea implementa și în județul Hunedoara.
Sâmbătă, voluntari din aproape toate comunele, orașele și municipiile din județul Hunedoara au adunat deșeuri din natură.
Cu ajutorul sponsorilor: Decathlon România și Eurosport DHS, A.D.I. S.I.G.D. HUNEDOARA a pregătit peste 200 de premii, pentru voluntarii care au participat la cea mai amplă campanie de ecologizare.
Operatorii de salubritate SUPERCOM și BRAI CATA împreună cu personalul din cadrul A.D.I. S.I.G.D. HUNEDOARA, au pregătit și distribuit saci și mănuși pentru cei care au luat parte la această acțiune.
În județul Hunedoara s-au mobilizat 4287 de voluntari care au reușit să adune din natură 6754 de saci plini cu deșeuri aruncate la întâmplare.
Mii de voluntari au înfruntat ploaia și frigul ca să adune gunoaie aruncate de persoane iresponsabile în natură. În peste 50 de comune, orașe și municipii, din județul Hunedoara, s-a muncit de zor în Ziua Națională de Curățenie, organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Hunedoara, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, operatorii de salubritate SUPERCOM și BRAI CATA, primăriile din județ și Asociația „Let’s Do It, Romania!”
La nivel național, Ziua Națională de Curățenie s-a ținut în 25 județe, județul Hunedoara fiind pe primul loc pe țară, ca puncte de înregistrare și pe primele locuri la mobilizarea voluntarilor.
Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul autoritățiilor publice locale și județene, dar în primul rând, fără dorința societății civile de a se implica pentru un județ mai curat.
Sperăm că toate aceste eforturi să nu fi fost în zadar și ca oamenii să conștientizeze importanța protejarii mediului înconjurător.
Cu siguranță, pentru o lume mai curată nu trebuie să facem mari eforturi, este suficient să colectăm selectiv și să ne folosim de pubelele și containerele special amenajate pentru aruncarea deșeurilor.
Pentru că ei sunt viitorul, ne bucurăm că cea mai numeroasă categorie de voluntari a fost cea a tinerilor și pentru asta felicităm cadrele didactice, care s-au implicat în mobilizarea lor. Dar în egală măsură, felicitări merită atât voluntarii de toate vârstele implicați, cât și asociațiile, ONG-urile și instituțiile publice pariticipante.
Ne bucurăm că această acțiune a fost un succes, în județul Hunedoara, și pe viitor ne propunem să desfășurăm astfel de acțiuni, cât mai des cu putință.
Diana Dinis