Ce-a de-a zecea ediție a ”Zilelor Hungarikum” va avea loc săptămâna viitoare în cadrul natural spectaculos oferit de Muzeul ASTRA din Sibiu. Centrul Cultural Maghiar din Sibiu este organizatorul acestui adevărat festival de prezentare a tradiţiilor şi valorilor gastronomice și culturale maghiare, astfel că între 4 și 7 iulie, vor fi numeroase activități, apreciate deopotrivă de comunitatea maghiară, dar și de ceilalți locuitori.
Concursul de gătit, atât de așteptat an de an de către participanții la acest festival, va avea trei secțiuni. Ca și la edițiile precedente, mai multe echipe din Ungaria, dar și din Serbia și Slovacia vor sosi la Sibiu, vor găti și se vor prezenta în cadrul târgului gastro-turistic maghiar.
Cele trei secțiuni sunt:
GULYÁS TRADIȚIONAL – preparatul care a devenit tradițional și în bucătăriile din Transilvania, din Sibiu
GULYÁS REINTERPRETAT – dacă doriți să modernizați, să inovați gastronomic, să includeți ingrediente sau produse care nu se înscriu printre cele folosite la prepararea tradițională vă propunem înregistrarea la această categorie. –
ALTE PREPARATE UNGUREȘTI – în această categorie propunem să înscrieți alte preparate ungurești, gătite în ceaun. La această categorie ne rezervăm dreptul să și selectăm ceea ce propuneți, astfel încât acestea să poată fi incluse în specificul concursului și jurizate. Vă propunem, ca exemplu următoarele: marhapörkölt = tocăniță de vițel ungurească, lecsó = ghiveci unguresc, halászlé = ciorbă de pește) tradiționaleunde pot concura persoanele (fizice, juridice) neincluse în prima categorie.
Echipele sunt judecate de câte un juriu format din profesioniști în gastronomie și personalități, invitați și reprezentanți ai organizatorilor. Jurizarea se va face separat pentru cele trei categorii. La fiecare categorie vor fi premiate primele trei locuri care vor primi cupe, medalii, diplome, premii. În cazul înscrierii unor echipe de copii acestea vor concura și se vor premia separat.
Cei care doresc să se înscrie la acest concurs gastronomic, o mai pot face până în 30 iunie 2019, accesând site-ul www.Szeben.ro. La Concursul de Gătit Gulyás din acest an se pot înscrie echipe formate din minim trei persoane. Este foarte important ca cel puțin una dintre persoane să prezinte în dimineața evenimentului o adeverință de la medicul de familie ( sau specialist) că este aptă pentru a găti și a deservii publicul (clinic sănătos). Totodată – valabil pentru echipele care aduc preparatele de acasă – este necesară demonstrarea provenienței produselor și a calității acestora (mai ales în cazul cărnii: factură, bon fiscal și copie certificat veterinar).
Organizatorii afirmă că vor continua să susțină producătorii și fermierii locali, astfel că la evenimentul din acest an vor fi invitați producători și fermieri locali care vor pune la dispoziția concurenților, contra cost, la prețurile de pe piața locală produse și ingrediente necesare pentru gătit.
Zilele HUNGARIKUM PROGRAM COMPLET ( Sibiu, 4 – 7 iulie 2019)
4 iulie 2019 – joi
Locaţie: Sala Thalia
19:00 – Deschiderea oficială
19:30 – Spectacol de dansuri populare maghiare: Ansamblul BEKECS
21:00 – Preparate maghiare – prezentare și degustare de produse specific ungurești
5 iulie 2019 – vineri
Locaţie: Muzeul ASTRA – Pavilionul Multicultural ASTRA
13:00 – Vernisaj expoziție – Muzeul din Cernat
13:30 – Prezentare de carte gastronomică – Cărticica meseriei de bucătar (1695)
Prima carte de bucate tipărită, de pe actualul teritoriul al României
Locaţie: Muzeul în aer Liber ASTRA
15:00 – Strada meșteșugarilor – deschidere
15:30 – Târgul gastro-turistic maghiar – deschidere
16:00 – Vernisaj de expoziție: Könczey Elemér – Caricaturi
Locaţie: Galeria Bisericii Reformate Sibiu (str. Mitropoliei, nr. 11)
19:00 – Vernisaj expoziție de grup – Gastronomie în arta modernă maghiară
6 iulie 2019 – sâmbătă – Evenimente în aer liber
Locaţie: Muzeul în Aer Liber ASTRA, Târgul de Ţară
08:00 – 18:00 CONCURS DE GĂTIT
09:00 – 14:00 – în paralel cu gătitul evenimente de timp liber: dansuri şi muzică populară maghiară,
prezentări şi ateliere ale meşterilor populari, evenimente pentru copii, concursuri, jocuri, degustări de bere şi diverse produse
– Strada meşteşugarilor, târg și prezentări
– Târgul gastro-turistic, prezentări și degustări
– Spectacole de dansuri și muzică populară maghiară
– Evenimente pentru copii
– Degustări de bere artizanală, vinuri și alte licori tradiționale
– Construcție iurtă și concurs de tras cu arcul
14:00 – 16:00 – degustarea preparatelor la ceaun, jurizare, premiere
15:00 – Concert și spectacol de dansuri populare: Formația Folker cu Virág Endre și Imola
7 iulie 2019 – duminică – 10/10/10 – EVENIMENTE în AER LIBER
Locaţie: Muzeul în Aer Liber ASTRA, Târgul de Ţară
08:00 – 16:00 ZECE CHEFI LA CEAUNE
10 ani de festival sărbătoriți cu: 10 bucătari multi-premiați la concursuri de gătit, care vor prepara: 10 preparate specific maghiare
după care acestea se vor putea degusta de publicul vizitator
În paralel:
– Prezentări gastronomice maghiare
– Strada meşteşugarilor, târg și prezentări
– Târgul gastro-turistic, prezentări și degustări
– Concert Formația Folker – spectacole de dansuri și muzică populară maghiară
– Construcție iurtă și concurs de tras cu arcul
– Degustări de bere artizanală, vinuri și alte licori tradiționale./www.stiriletransilvaniei.ro