Parlamentul României ia în discuție, în ședința de vineri, 3 aprilie, două legi care au o semnificație istorică pentru milioane de români – Legea PL-x 10/2019 de reechilibrare a contractelor de credit, lege ce modifică Legea 77/2016 privind darea în plată cu criteriile de impreviziune la darea în plată şi Legea privind amânarea plăţii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor către bănci, IFN-uri şi recuperatori.
Promovate imediat după anii 2000 de către băncile din Romania, creditele in chf – franci elvețieni, ca un mijloc extrem de accesibil, pentru cumpărarea de imobile în mare parte de către băncile din Romania, efectele dezastruoase ale acestora nu au încetat să apară la scurt timp.
Fără a intra în amănunte, lucrurile au evoluat înrobitor, astfel încât de la un curs mediu de 1,8 lei /chf, s-a ajuns la 4,5682 lei, ceea ce reprezintă o creștere față de cursul de la data acordării de peste 250 %.
O politică de jaf, umilire și înrobire a milioane de români, care au ajuns în pragul disperării, unii s-au sinucis, alții au pierdut totul datorită acestei politici promovate de sistemul bancar din România.
Să nu mai vorbim de unele conversii făcute de către bănci, praf în ochii fraierilor, în urma cărora acestea au câștigat miliarde de euro.
Iată câteva dintre punctele cele mai importante ale celor două legi:
De remarcat că Proiectul de modificare a Legii dării în plată a trecut, la începutul lunii martie, de comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, iar prevederea votată reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarelor evenimente:
- a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează, la data transmiterii notificării de dare în plată, o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. La calcularea procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;
- b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50%, ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.
Textul de lege care amână achitarea ratelor se adresează atât instituţiilor de credit, cât şi IFN-urilor şi colectorilor de creanţe. Iniţiativa legislativă vizează: “Obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, la cererea debitorului, până la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului.
Dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată, nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.
O realitate dură, care numai în România se poate întâmpla. Se întâmplă pentru că România a fost și este condusă de persoane care fac jocuri de culise și ne umilesc la fiecare pas.
Mă întreb și vă rog să urmăriți câți parlamentari vă vor vrea binele, trecând în Parlament azi cele două legi vitale.
Este un simplu mod de a vedea acum, în ceasul al 12-lea, cine ține cu românii și cine le este dușman, iar când vor veni să vă ceară votul, să acționați în consecință.
Cornel Poenar