Hackerii susțin că au acces la conturile utilizatorilor și că dețin imagini compromițătoare despre activitatea lor online. Apoi cer bani pentru ca imaginile să nu fie făcute publice. Specialiștii recomandă ca cei atacați să nu răspundă la mesaje și să le raporteze imediat autorităților.
Schema funcționează în felul următor: atacatorii folosesc mailuri care par a fi răspunsuri trimise automat la corespondenţele iniţiate de către victimă. Îi transmit acesteia că dețin imagini compromițătoare care vor ajunge publice dacă victima nu plătește în termen de 48 de ore contravaloarea a 1.200 de euro.
Cei șantajați sunt somați să nu apeleze la poliție sau să răspundă mesajului primit.
Este o campanie de spam care continuă din luna iunie, mai ales în Europa de Est în țări precum România, Croația sau Ungaria, spun specialiștii Bitdifender.
Cei care sunt ținta acestor atacuri trebuie să verifice dacă există vreo breșă de securitate, să actualizeze regulat parolele folosite, să nu răspundă acestor mesaje, mai ales celor care solicit plăți și să raporteze mailurile suspecte autorităților.
Datale companiei de securitate IT arată că peste jumătate dintre emailurile care țintesc utilizatori din țara noastră provin de pe IP-uri locale. /www.europafm.ro