Vouchere de vacanță 2024: Ce valoare au tichetele, cum se acordă și cum se impozitează

Vouchere de vacanță 2024: Din acest an, vor fi mai puțini beneficiari ai tichetelor de vacanță. Este introdus plafon privind salariul, la acordarea acestora.

Voucherele de vacanță se vor putea acorda și în bani. Se plătește CASS de 10% pentru acestea.

Se reține impozit de 10% pe voucherele de vacanță, din salariul beneficiarului, în luna în care acesta le primește.

Condițiile de acordare a voucherelor de vacanță au fost modificate prin aplicarea Legii 296/2023.

Vor avea în continuare dreptul să le primească angajații din sistemul bugetar, dar și cei de la firme private, în funcție de decizia angajatorului.

Pentru angajații din instituții publice, însă, este introdus plafon de salarizare de 8000 de lei. Adică vor primi vouchere de vacanță doar cei care au salariul sub acest nivel. Valoarea tichetului este de 1.600 de lei.

Modificările din lege

Instituțiile publice acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei.

În perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 pentru

  • personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde lunare nete/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv
  • se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României
  • achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.

Impozitarea voucherelor și termen de valabilitate

Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 160 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri, potrivit Ministerului Economiei. /www.alba24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns