Voluntarii pentru Geoparc au contribuit, pe parcursul a patru zile, la inventarierea colecției de paleontologie de la Facultatea de Geologie și Geofizică (FGG) aUniversității din București. Este pentru prima dată când reprezentanți ai comunității locale din Țara Hațegului au intrat în contact cu această valoroasă colecție care a făcut zona cunoscută în întreaga lume științifică.
Sub îndrumarea conf. univ. dr. Zoltán Csiki – Sava de la FGG și a coordonatorului local al Geoparcului, dr. Cristian Ciobanu, la acțiune au luat parte 13 voluntari și doi studenți ai Facultății. Celor 8 voluntari din Țara Hațegului li s-au alăturat un voluntar din București, unul din Constanța și trei voluntare Naturweit din Germania care fac un stagiu în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului intermediat de Comisia Națională a României pentru UNESCO.
„În laboratorul de paleontologie al Facultății avem o colecție importantă de fosile din Cretacic și, cel mai important, fosile care au fost descoperite de-a lungul anilor în Țara Hațeg, pe teritoriul actual al Geoparcului. Sunt fosile care stau la baza cercetărilor științifice și care ne ajută să reconstituim viața din Cretacic, de pe fosta insulă a Hațegului. Reprezintă o parte din patrimoniul geologic al Geoparcului și am considerat că tinerii din zonă ar putea să fie interesați să îl descopere direct, participând la o acțiune de inventariere. Nu ne-am rezumat doar la muncă, ci și la discuții prin care am încercat să le răspund la cât mai multe întrebări legate de dinozaurii pitici din Țara Hațegului și la munca de teren a paleontologilor”, afirmă conf. univ. dr. Zoltán Csiki – Sava.
Pe parcursul celor patru zile, prin mâinile voluntarilor au trecutpeste 500 de eșantioane, cele mai multefosile ale dinozaurilor Zalmoxesrobustus, Telmatosaurus transsylvanicus, Magyarosaurusdacus șide broască țestoasă Kallokibotionbajazidi. Fiecare piesă din colecție a fost verificată după numărul de inventar și comparată cu lista colecției. Apoi, fiecare fosilă a primit o etichetă nouă și a fost fotografiată.
Răzvan Crețu se numără printre cei mai tineri voluntari pentru Geoparc. S-a înscris să participe la această activitate cu o strângere de inimă pentru că îi era teamă că se va plictisi făcând o muncă repetitivă. Dar nu a fost deloc cum se aștepta atunci când a plecat din Țara Hațegului către București. „A fost o activitate migăloasă pentru că trebuia să manevrăm fosilele cu multă grijă. O experiență frumoasă, având în vedere că noi, tinerii,am putut să atingem fosilele unor viețuitoare de acum 70 de milioane de ani. Probabil, doar paleontologii o mai făcuseră înaintea noastră. Încă sunt surprins că am inventariat o mulțime de fosile descoperite doar în Țara Hațegului. Mai sunt și altele, tot de la noi din zonă, care încă așteaptă să fie cercetate de oamenii de știință”, mai spune Răzvan.
Cu această ocazie voluntarii au aflat, pe lângă informații legate de inventariere, ce înseamnă munca unui paleontolog în teren, cum sunt descoperite fosilele și ce acțiuni trebuie făcute pentru a fi protejate. De asemenea, a fost o oportunitate de a înțelege importanța și valoarea unei colecții științifice accesibilă paleontologilor de pretutindeni și de ce trebuie păstrată în condiții de siguranță de către curatori specializați.