Modul de acordare a vizelor de reședință a fost mereu în atenția presei care a sesizat nereguli flagrante în acest domeniu. O inițiativă legislativă cu acest obiect a deputatului Viorel Salan, parlamentar PSD, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, a primit votul final.
- Modificările OUG nr. 97/2005 propuse de dumneavoastră au primit votul final al Camerei. Ce anume v-a determinat să promovați acest proiect de lege?
Vizele de reședință au fost mereu o problemă, inclusiv în perioadele electorale. De aceea am pornit de la premise că există lacune în legislația în vigoare care au permis apariția unor situații complet anormale. Din acest motiv, în documentarea pe care am făcut-o, am vizat aspectele la nivel național.
Am pornit de la legislație și am constatat imediat că era precară, cu consecințe nefaste.
Poate că exemplul cel mai grăitor asupra căruia revin mereu este faptul că, la începutul acestui an, într-unul dintre sectoarele Capitalei existau în evidență, într-o singură locație, circa 18.000 de persoane cu viză de reședință.
Din păcate, exemplele de acest fel nu sunt puține. Situații asemănătoare au apărut și la Iași, Vaslui, Bacău, Galați, Sibiu.
Trebuie să spun că în demersurile mele am beneficiat mereu de susținere din partea Direcției Generale a Evidenței Persoanelor, dar și a oficiilor subordonate teritorial acesteia.
- Ce noutăți juridice aduc schimbările propuse de dumneavoastră?
Cu acest act normativ, am vizat în principal chestiunile de fond. În primul rând că eliberarea cărților de identitate să nu mai fie condiționată de domiciliu, ci să se poată elibera oriunde în România unde există un oficiu al Direcției Generale de Evidență a Persoanelor.
În al doilea rând, am dorit ca vizele de reședință să fie acordate în baza unor criterii foarte clare, pentru a se evita abuzurile care au apărut până în momentul de față.
Și nu în ultimul rând, am vizat și unele măsuri de coerciție acolo unde apar încălcări grave.
- Am remarcat un fapt cu totul deosebit: legea a fost adoptată în plenul Camerei cu 258 de voturi “pentru”, doar 7 voturi “contra” și 2 abțineri. Cum comentați?
M-a bucurat mult faptul că soluția de reglementare pe care am propus-o i-a convins și pe colegii mei parlamentari din partea marii majorități a formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României să mi se alăture. De aceea doresc în primul rând să le mulțumesc celor peste 130 de parlamentari care s-au raliat la această idée și au semnat în calitate de inițiatori. Și, de asemenea, lor li se adaugă și colegii care au decis să voteze pentru această lege. Tuturor le mulțumesc din toată inima.
Acum așteptăm verdictul Președinției României.
- Vă mulţumesc.