Viorel Salan: “Toate inițiativele legislative pe care le-am promovat s-au dorit soluții pentru situații concrete”

Se apropie o nouă sesiune parlamentară. Cu acest prilej, l-am invitat pe deputatul Viorel Salan, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, să facă un bilanț al sesiunii precedente.

–         Vă invit să faceți un succint bilanț personal al activității legislative din prima sesiune parlamentară a acestui an?

Toate inițiativele legislative pe care le-am promovat s-au dorit soluții pentru situații concrete ce nu beneficiau de reglementări juridice adecvate. Am avut un număr de opt astfel de proiecte, dintre care trei au fost promulgate și au devenit deja legi.

Aș aminti în primul rând un proiect de suflet și anume conferirea prin lege lui Aurel Vlaicu a titlului de Erou al Națiunii Române și comemorarea acestuia în ziua de 17 iunie, initiativa promulgată și devenită lege.

Alte probleme abordate s-au referit la chestiuni legate de statutul juridic al unor clădiri ce nu pot fi în prezent reparate, la regimul juridic al  Cetăților Dacice din Munții Orăștiei,  la clarificări oportune și chiar imperative ale prevederilor de evidență a populației, la regimul ariilor naturale protejate, la posibilitatea ca studenții militari declarați inapți să își poată continua studiile, la condițiile de promovare a masterurilor profesionale pentru militari, la paza obiectivelor aflate în responsabilitatea Jandarmeriei Române.

Toate au reprezentat răspunsuri către aspecte practice ce mi-au fost aduse la cunoștință în cursul permanentului dialog pe care l-am avut cu cetățenii.

–         Dacă ar trebui să alegeți cel mai important eveniment în care v-ați implicat în sesiunea parlamentară ce s-a încheiat la ce anume v-ați referi?

Cred că evenimentul cel mai relevant a fost dezbaterea pe care am organizat-o la Deva, sub patronajul Parlamentului României, cu sprijinul Inspectoratului Județean Școlar și Consiliului Județean Hunedoara.

Dezbaterea s-a numit “Tinerii și cariera militară: o alegere cu multe avantaje” și am organizat-o în calitate de secretar al Comisiei pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

Au participat toate instituțiile de învățământ din sistemul național de apărare și ordine publică, siguranță națională, care sunt interesate de atragerea de elevi și studenți în școlile militare. A fost pentru prima dată când unitățile de învățământ militar din România au avut inițiativa de a veni către tinerii elevi și student, fiecare cu propria ofertă educațională.

A fost o experiență necesară menită să propună instituțiilor militare o abordare pro-activă în ceea ce privește dialogul cu tinerii care ar dori să urmeze o carieră militară.

–         Mai este puțin timp și va debuta cea de a doua sesiune parlamentară din acest an. V-ați stabilit deja obiectivele?

De principiu, da. Dar această sesiune parlamentară se suprapune cu a doua etapă a procesului electoral, respectiv desfășurarea alegerilor prezidențiale și generale.

La sfârșitul acestei săptămâni, pe 24 august, Partidul Social Democrat se va reuni într-un congres ordinar pentru a-şi alege noua conducere şi a-şi desemna candidatul la alegerile prezidenţiale.

De asemenea, se vor prezenta direcțiile de acțiune pentru perioada următoare. În funcție de ce se va stabili la acest Congres, voi putea la rândul meu să îmi definitivez obiectivele. Din acest motiv, promit să răspund la această întrebare la următoarea noastră întâlnire.

–         Vă mulțumesc.

Partajează această știre

Lasă un răspuns