Guvernul a lansat Planul Naţional pentru Marea Industrie, care își propunere lansarea industriei. Am solicitat deputatului Viorel Salan, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, câteva informații suplimentare în legătură cu acest proiect de anvergură națională.
– A fost lansat Planul Național pentru Marea Industrie. Ce scop are acest program de reindustrializare a țării?
Scopul acestui programul este de a stimuli investițiile în zonele industriale astfel încât să producă cât mai mult la noi în țară din ceea ce avem nevoie și să exportăm mai mult din ceea ce producem. Să avem o dezvoltare sănătoasă bazată pe producție! Este un proiect de țară asumat de premierul Marcel Ciolacu.
Reindustrializarea țării este o prioritate descrisă clar în programul de guvernare al PSD încă de anul trecut.
– Ce înseamnă mai concret Planul Național pentru Marea Industrie?
Prima componentă a Planului pentru Investițiile Strategice în industria prelucrătoare presupune o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro și facilități fiscale pentru investiții de peste 150 de milioane de euro, care creează în mod direct minim 250 de locuri de muncă și se dezvoltă în regiunile cu un PIB/locuitor sub media națională.
A doua componentă a Planului industrial este Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România – o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) pe 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de producție și eficiență energetică. Un numărestimat de 30 de companii din metalurgieșiindustriachimicăvorprimi un sprijin de până la 100 de milioane de euro per beneficiar. Sunt companii care vor implementa investiții cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, care reduc cu 40% emisiile directe de gaze cu efect de seră din instalațiile industrial și/sau reduc cu cel puțin 20% consumul de energie în instalațiile industrial în raport cu activitățile sprijinite. Finanțarea schemei de ajutor de stat se realizează majoritar din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente României, iar investiția trebuie menținută 5 ani de la data finalizării acesteia.
A treia componentă presupune o schemă de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementează investiții în producția de materii prime industriale (țevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).
- Ce beneficii va aduce finalizarea unui astfel de proiect?
Beneficii majore sunt creșterea producției industriale și a PIB-ului, reducerea deficitului balanței comerciale, crearea de locuri de muncă bine plătite și nu în ultimul rând, decarbonizarea proceselor de producție.
Geneza și mai ales conținutul de astăzi al Planului Național pentru Marea Industrie arată încă odată că premierul Marcel Ciolacu are capacitatea de a uni și de a lucre în beneficiul tuturor românilor. Face astfel o netă diferență față de contracandidații săi la președinția României.
Este timpul să sprijinim inițiativele care aduc schimbări reale și să ne asigurăm că România produce mai mult și mai bine!
– Vă mulțumesc.